Яке пиво пити, коли надворі дощ і холодно?

photo_2018-10-24_08-25-49

Завершується «бабине літо». На вулиці приходить дощова і холодна погода. За таких умов обирають особливе пиво, що дарує відчуття задоволення.

Як не дивно, навіть у дощ та холод можна відчувати тепло і задоволення. Так вважають у Данії. Тут навіть спеціальне слово придумали - «хюге», що означає настрій затишку та комфортного спілкування з почуттям благополуччя і задоволеності. Таке задоволення можна знайти у теплій та затишній оселі. Тримаючи під рукою улюблену книжку, прослуховуючи улюблені музичні композиції та слухаючи музику, повільно смакуючи улюблений теплий напій. Якщо ж Вам виповнилося щонайменше 18, тоді можна спробувати створити власне «хюге» з добрим пивом «Опілля».

Отож, у холодну та дощову пору надають перевагу «міцнішим» та «витриманішим» сортам пива. По-перше, вони мають ширший і вираженіший букет смакових ноток. По-друге, міцніші сорти трохи зігрівають. По-третє, як правило, споживач має трохи більше часу власне для справжнього смакування. Втамування спраги, що часто є головним мотивом споживання пива у теплу пору року, відходить на другий план. Тож, дощ і холод - це добра нагода спробувати нові смакові відчуття.

«Опілля Портер» підійде до гострих сирів, фруктів та шоколаду. Перевагу надають чорному, проте багато пивоманів люблять це традиційно «вечірнє» пиво вживати разом з молочним шоколадом.

«Опілля Фірмове» - особливий лагер, для приготування якого потрібно майже два місяці, додасть трохи тепла. Це унікальне пиво преміум класу, яке цього року в черговий раз отримало золоту медаль за високу якість на святі пива та здобуло почесну нагороду під час сліпої дегустації EAST EUROPEAN BEER AWARD 2018 у Харкові. Це пиво пасуватиме до ситної вечері зі стравами з яловичини та свинини. Також добре підійдуть «Опілля Гайдамацьке» та «Опілля Княже». Останнє, до речі наближене до того типу пива, яке вживали у більшості випадків до 19 століття, коли темні лагерні сорти змінилися світлими.

На основі кожного з перелічених сортів пива можна приготувати і теплий напій. Кажуть, що у помірній кількості пиво добре додомагає від легкої застуди. Тож для «гарячого пива» відомі два найбільш поширені рецепти.

Перший поширений у Німеччині, Австрії, Британії і тій же Данії, звідки походить вже згадане «хюге» - відчуття задоволення. Для приготування такого коктейлю необхідно закип’ятити півлітри пива (світлого або темного) з додаванням гвоздики, цендри лимону, кориці. Розтерти яєчні жовтки з цукром до утворення піни і повільно влити їх у тепле пиво, повільно розмішуючи на малому вогні, щоб напій не закипів. Коли напій загустіє, його розливають по бокалам і прикрашають вершками. Цей смак є специфічним, але подобається багатьом європейцям.

Популярним є також польський «гжанець», для приготування якого знадобиться один літр темного пива, наприклад «Опілля Княже» чи «Опілля Портер», півгорнятка апельсинового соку, кілька бутонів гвоздики, шматочок лимона, апельсину та яблука, а також ложка меду. Приготувати досить просто. Достатньо змішати пиво зі спеціями та фруктами, підігріти, не доводячи до кипіння, і теплим подати у бокалах до столу.

До речі, споживати тепле пиво — це також давня українська традиція. Саме у такому вигляді пили пиво під час походів українські козаки, які вважали, що у такий спосіб воно додає енергії.

Тож, хай кожен знайде своє «хюге», «дощовий настрій» буде веселим, а холод розтопить теплота доброї компанії за келикихом улюбленого напою.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео