Які хороші і не дуже зміни підготував тернополянам новий Трудовий кодекс?

труд кодекс

Оновлений Трудовий кодекс, який Верховна Рада має розглянути у найближчі тижні, обіцяє тернополянам як приємні, так і не дуже новини. Перш за все зміни будуть стосуватися ключових статей із захисту прав працівників: відпустка, звільнення, декрет, – повідомляє Politeka.

Згідно нового Трудового кодексу тернополяни отримають більшу на 4 дні відпустку. Тепер відпочивати офіційно ми зможемо 28 днів. Але, основна частина відпочинку – це 2 тижні. Додаткові два тижні мають право отримати батьки новонароджених, або ж усиновлювачі. При звільненні, невикористана відпустка має бути оплаченою.

Вперше збираються визнати роботу з дому. Такі працівники повинні отримувати зарплату нарівні з усіма іншими плюс компенсацію за зношування обладнання та комунальні послуги. Ось тільки відпустку і лікарняний вони можуть брати виключно за свій рахунок.

За невчасну виплату зарплати, гарантійні або компенсаційні виплати роботодавці будуть змушені сплатити працівникам пеню. Розмір такої компенсації залежатиме від подвійної ставки НБУ у розрахунку на рік за кожний день затримки.

Також Закон забороняє звільнення, або інші санкції стосовно працівників виходячи з релігії, раси, статі чи сексуальних особливостей. Стан здоров'я, вік та освіта виведені зі списку мотивів, які можуть вважатися дискримінаційними при звільненнях.

Максимальна тривалість випробувального терміну три місяці. Працівник може бути попереджений про звільнення за три дні до нього. Без випробувального терміну на роботу можуть приймати випускників вузів, вагітних, матерів дітей до 3 років, демобілізованих, переможців різних конкурсів з працевлаштування.

А от вихідних може значно поменшати. Новий трудовий кодекс прибирає всі вихідні дні, коли понеділок стає неробочим, якщо свято випадає на вихідний. Це стосується всіх свят, крім Пасхи і Трійці.

Щодо тривалості робочого дня, то чутки про те, що робочий тиждень збільшать до 48 годин, не зовсім виправдані. Трудовий кодекс не змінює тижневу норму роботи. Але, за рішенням колективу, робочий день може бути продовжений до 12 годин.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео