Ростислав Фук

Як кинути курити: поради медиків

Всесвітній день без тютюну відзначають 31 травня кожного року

Зазвичай задля того, щоб кинути курити достатньо лише свідомого бажання позитивних змін. У пресслужбі Тернопільського обласного центру контролю та профілактики хвороб розповіли про шкоду паління та дали кілька порад, як позбутися цієї шкідливої звички.

Яку шкоду несе куріння

  1. Здоров’я.Відмовившись від тютюнових виробів, людина отримує всі шанси прожити довше, якісніше й щасливіше життя.
  2. Фінансові переваги. Часто люди навіть не замислюються над тим, які суми вони витрачають на тютюновий дим.

Пропонуємо підрахувати: якщо за день ти викурюєш пачку сигарет вартістю, скажімо, 50 гривень, це означає що твої річні витрати на тютюн становлять близько 18 000 гривень. Скільки там зараз коштує новий айфон? – йдеться в повідомленні.

  1. Зовнішній вигляд. Нікотин негативно впливає на шкіру: вона стає сухою та набуває сіруватого кольору. Через надмірну сухість шкіри навколо очей та рота швидше з’являються зморшки. А ще від куріння жовтіють зуби та кінчики пальців.
  2. Відчуття свободи.

Куріння – це кайдани! Згадай ті часи, коли ти виходив на вулицю без страху про забуті сигарети чи запальничку, спілкувався з рідними чи близькими без перерв, пов’язаних із залежністю. Ці часи можна повернути, – кажуть медики.

Як кинути курити

Вживання тютюну — це хвороба, яка потребує лікування. Проте відмовитися від куріння цілком реально.

Будь-яка успішна справа починається з написання плану. Користуючись підказками можна створити свій власний план відмови від куріння:

  • Призначте дату відмови від куріння протягом двох наступних тижнів.
  • Повідомте родину та друзів про своє рішення — кидати курити простіше з підтримкою найближчих.
  • Сформулюйте та запишіть причини відмови від куріння.
  • Складіть перелік ситуацій, коли ви зазвичай курите, аби з’ясувати, що може спровокувати вас закурити.
  • Позбавтеся усіх нагадувань про куріння. Викиньте з дому, машини та робочого місця усі тютюнові вироби, запальнички, попільнички. Натомість у ті місця, де раніше зберігали сигарети, можна покласти льодяники, соломинки, нікотинові пластирі (якщо у вас високий ступінь залежності).
  • Подумайте про невеличкі заохочення для себе за певні досягнення (наприклад, коли ви протрималися без сигарет тиждень тощо).

Наразі частка дорослих курців, які успішно кидають курити, невелика. Зокрема, в Україні вона складає лише 1,2%, хоча більш ніж половина тих, хто вживає тютюн, хочуть позбутися своєї залежності. Кинути курити самотужки може бути досить складно, але, знову ж таки, цілком реально. Більше лайфхаків з відмови від куріння можна знайти на сайті www.stopsmoking.org.ua. За потреби медики радять не соромитися звернутися за професійною допомогою до сімейного лікаря, нарколога чи психотерапевта — це суттєво підвищить твої шанси на успіх.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео