Ростислав Фук

Які сорти яблук найкраще вирощувати в Україні

Вибір завжди має робити господар, хоча під час закладання садів варто планувати експортний вектор

яблука

Тимчасове зупинення експорту, падіння ціни на яблука, великі запаси у сховищах, погіршення або зупинення робіт в садах — таким був початок садівничого сезону, який збігся з війною.  Відтоді ситуація дещо стабілізувалася. Господарства ще мають запаси торішніх яблук у сховищах, проте експорт вдалося витягнути. Цьому більшою мірою сприяло те, що садівники встигли добре попрацювати до початку російської агресії. Повідомляє east-fruit.com, пише agronews.ua.

Тим виробникам, які готові ризикувати та будувати нові сади, просто необхідно скористатися програмами підтримки, вважає компанії USPA Fruit Володимир Гуржій. Вибір завжди має робити господар, хоча під час закладання садів варто планувати експортний вектор. Це потім не завадить продавати яблуко за вищою ціною і на внутрішньому ринку.

Ставку, за порадою експерта, треба робити на яблука таких сортів та якості:

  • Гала — смугастих, не надто темних клонів;
  • Ред Фуджі — це комерційна назва сорту. Мають попит саме яскраво забарвлені червоним яблука із забарвленням не менше 70%;
  • Гренні Сміт — тільки для регіонів, де можливо вирощувати яблука цього сорту без рожевого рум’янця;
  • Ред Делішес — темних клонів; використовувати технологію з видовження плодів;
  • Голден — якщо ви готові мати справу з тендітними плодами.

На мою думку, інші сорти — або опортунізм, або вчорашній день, хоча, звісно, продати можна все, головне — з якими зусиллями та ресурсами, — резюмує Володимир Гуржій.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео