Юлія Пацкаль

Якщо пропав зв’язок: що робити тернополянам у разі зникнення мобільного сигналу

Поради допоможуть тримати зв’язок з рідними

Через масовані обстріли по всій Україні можуть виникнути проблеми із мобільним зв’язком та інтернетом. Ділимося порадами, як діяти у таких випадках.

Що робити за відсутності мобільної мережі:

  1. За наявності стаціонарного телефону у вашому помешканні, або у ваших сусідів (знайомих, друзів), буде працювати безперебійний зв’язок з екстреними службами та іншими абонентами стаціонарного і мобільного зв’язку.
  1. Підтримувати зв'язок можна за допомогою месенджерів Viber, WhatsApp, Telegram, Signal, Messenger Facebook, Instagram тощо. Вони працюватимуть за наявності доступу до інтернету.

За необхідності виклику екстрених служб за допомогою будь-якого месенджера, попередньо необхідно дізнатись номера телефонів за якими зареєстровано роботу месенджерів відповідних служб. Цю інформацію попередньо можливо почерпнути на офіційних сайтах екстрених служб (відомств) або зателефонувавши за номерами 101, 102, 103, 104, 112.

  1. Використання мобільних телефонів як засобів радіозв’язку за прикладом рації. 

Для цього на смартфон необхідно попередньо встановити спеціальні месенджери, наприклад: Voxer Walkie Talkie, Walkie Talkie, Two Way: Walkie Talkie.

Слід врахувати, що у цьому випадку ваше спілкування не буде приватним. Його зможе прослухати будь-хто, якщо випадково чи навмисно потрапить на ту саму частоту.   

Радіус дії таких месенджерів варіюється від 60 до 100 метрів і залежить від можливих перешкод, оскільки найчастіше їх робота побудована на основі технології Bluetooth.  

  1. За відсутності будь-якого зв’язку та доступу до мережі Internet пройти до найближчого приміщення, яке обладнане засобами стаціонарного телефонного зв’язку та/або радіозв’язку. Це можуть бути будівлі органів місцевого самоврядування, відділення пошти, пожежно-рятувальні частини, відділки поліції, станції швидкої медичної допомоги, представництва інших силових відомств (Нацгвардія, СБУ, ЗСУ, Поліція охорони).

На випадок, якщо ні у вас, ні у ваших близьких не буде жодних технічних засобів зв'язку, варто попередньо домовитись про місце та час зустрічі. Визначте точку та час збору і домовтесь, що будете чекати там, наприклад, протягом 24 годин, а потім вирушите далі до наступного пункту призначення. 

Маленьким дітям необхідно покласти в кишеню або вшити в одяг записку із повним ім'ям дитини, її батьків чи інших контактних осіб, адресу та телефони. Дітей шкільного віку варто попередити, як діяти в разі, якщо не буде зв'язку.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео