Анастасія Кисіль

Стрітенська свічка - оберіг для дому: яку краще вибрати, розповіла майстриня з Тернопільщини (фото)

Стрітенську свічку, або, так звану, громницю, зберігають в домі цілий рік та вважають оберегом.

15 лютого православна та греко-католицька церкви відзначають Стрітення Господнє. У цей день у церквах освячують свічки та воду. Стрітенська свічка приносить мир і спокій у наші душі при життєвих негараздах, тому важливо, щоб цей «оберіг» був з натуральних матеріалів та виготовлений з добрими помислами, розповідає майстриня з Тернопільщини.

Оксана Бакалюк з села Кошляки Тернопільського району уже 4 роки власноруч виготовляє стрітенські свічки. Жінка розповідає, що спочатку почала робити їх для себе, потім - для рідних, а тепер на замовлення. 

- Вощину я купую в магазинах, де  продається все для бджолярів. Вона є натуральна і фарбована. У фарбованій, звичайно, більше добавок, тому переважно я працюю тільки з справжньою вощиною. Та й ті, які не натуральні, часто ламаються та розсипаються. - розповідає Оксана Бакалюк. 

Аби зберегти чисту природність стрітенської свічки, майстриня працює тільки з вощиною, без будь-яких додатків.

Стрітенські свічки з вощини з мінімальним декором

- Інколи у свічку можна додавати лаванду. А також лавандою можна її прикрасити. Матеріали для декору я замовляю в інтернеті: це квіточки, бісер, стрічки, - ділиться Оксана Бакалюк. - Але незалежно від форми кожна свічка несе світло.

За словами Оксани Бакалюк, свічку можна зробити як за 15 хвилин, так за кілька годин, це залежить від її розміру та додаткових прикрас.

Кольорові стрітенські свічки майстрині Оксани Бакалюк

- Якщо роблю свічку з одного листочка вощини, то це займає до 15 хвилин, а якщо з двох чи трьох, то треба набагато більше часу. Буває, що за один день я можу зробити 5 кілограм свічок, - каже майстриня. - Свічка з вощини найближча до натуральної, тому на Стрітення всі хочуть свічку саме з воску. Впевнено кажу, що свої свічки я роблю з любов’ю. 

Стрітенська свічка може бути гарним подарунком

Виготовляти свічки потрібно в особливій, легкій та приємній атмосфері.  

- Якщо робити свічку без настрою, то вона не виходить. Інколи по три рази переробляю одну і ту саму. Тому перед роботою відразу звільняю себе від негативу, - розповідає майстриня.

Натуральна стрітенська свічка з вощини оберігатиме вашу домівку протягом багатьох років, додає Оксана Бакалюк.  

- Свічка з якісного матеріалу служить роками. З часом вона може втратити свій колір, стати трішки світлішою. До речі, на відміну від парафінових свічок, натуральна плавиться повільніше і «плаче» гарно.  Цікаво й те, що така свічка горить до 4 годин.

Натуральна та кольорова стрітенські свічки

Фото надані Оксаною Бакалюк 

Вибір читачів за тиждень

Відео