Орест Сарматський

Яловичина залишається малодоступною для більшості українців (Агроновини)

1702(Copy)

Яловичина залишається малодоступною для більшості українців

Оцінка динаміки цін на м’ясо великої рогатої худоби у 2016-2018 роках в Україні, проведена науковцями Інституту аграрної економіки, свідчить, що має місце тенденція зростання цін на яловичину. Про це проінформувала провідний науковий співробітник відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Наталія Копитець.

За її словами, середня ціна продажу великої рогатої худоби сільськогосподарськими підприємствами за усіма каналами реалізації у 2017 році зросла на 72,0% і становила 36343,2 грн/т. Найвищою середня ціна була у сільськогосподарських підприємствах Івано-Франківської області – 52599,6 грн/т, а найнижчою у Харківській області – 24638,0 грн/т.

В Україні із 43-х тисяч фермерських господарств в «тіні» працює 70%

В Україні з 43 тисяч фермерських господарств 70% з працює у «сірій зоні». Про це у коментарі УНН розповів генеральний директор «Українського клубу аграрного бізнесу» Тарас Висоцький.

Нагадаємо, що аграрії-підприємці і сімейні фермерські господарства платитимуть податки за спрощеною системою.

Щодо фермерських господарств, яких в Україні біля 43 тисяч, то тут ситуація така, що 70% з них – тіньовики, –  наголосив експерт.

І цілком доречно, на його думку, що держава не підтримує нелегалів: якщо фермери «сірої зони» хочуть отримувати дотації –  вони мають легалізуватися та прозоро вести свою діяльність.

17021(Copy)
17021(Copy)

- Аграрії працюють в тіні з двох причин. По-перше, тому, що в них немає знань, як вести свою діяльність прозоро: як адмініструвати бухгалтерію, до прикладу. Друга і основна причина –  діяльність таких фермерів досить неефективна. Якщо вони ще податки почнуть платити, вони просто збанкрутують, –  пояснює експерт.

Разом з тим, детінізувати аграрну галузь потрібно, вважає гендиректор УКАБ.

Їх треба навчити працювати чесно. А до тих, хто так не захоче, потрібно застосовувати санкції у вигляді штрафів, –  резюмував експерт.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео