Тамара Коблик

Звільнили Залужного: президент обіцяє зміни

Час для такого оновлення — саме зараз, написав президент, а також зауважив, що запропонував Валерію Федоровичу й надалі бути в команді

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний у четвер, 8 лютого, зустрівся з президентом Володимиром Зеленським. Вони обоє опублікували в соцмережах повідомлення про те, що командування ЗСУ буде оновлено. Про відставку генерала в повідомленнях нічого не сказано - тексти доволі неоднозначні.

Глава держави повідомив у Telegram, що зустрівся із Залужним і подякував йому за два роки захисту України. За словами президента, вони обговорили оновлення, необхідні ЗСУ, і людей, які можуть обійняти керівні посади в українській армії.

Час для такого оновлення — саме зараз. Запропонував Валерію Федоровичу й надалі бути в команді. Обов’язково переможемо! Слава Україні! — написав Зеленський.

Близько 21:00 8 лютого на сайті офіційного інтернет-представництва Президента України з'явився текст Указу про звільнення Валерія Залужного з посади Головнокомандувача Збройних Сил України.

Одночасно в Telegram з’явилася заява Залужного. Він зазначив, що Україна «вистояла проти підлого і сильного ворога» в найскладніші дні повномасштабної війни, битва триває і змінюється щодня. Генерал додав, що «завдання 2022 року відрізняються від завдань 2024 року», тому «всі мають змінитися й адаптуватися до нових реалій зокрема».

Щойно ми зустрілися з верховним головнокомандувачем. Важлива і серйозна розмова. Ухвалено рішення про необхідність зміни підходів і стратегії, — написав Залужний.

Головнокомандувач ЗСУ подякував команді Генштабу, Міністерства оборони та президенту, а також сказав, що пишається всіма військовослужбовцями ЗСУ, які захищають майбутнє українських дітей.

Схиляю голову перед усіма, хто віддав своє життя за Україну і свободу. Пам’ятаємо і помстимося за всіх, — написав він.

Про необхідність змін повідомив і Міністр оборони України Рустем Умєров на своїй сторінці у фейсбуці, наголосивши, що сьогодні, 8 лютого було ухвалено рішення про необхідність зміни керівництва Збройних Сил України.
 
Війна не залишається однаковою. Війна змінюється та вимагає змін. Бойові дії 2022, 2023 та 2024 – це три різні реальності. 2024 принесе нові зміни, до яких мусимо бути готові. Потрібні нові підходи, нові стратегії, - йдеться у повідомленні. 
Міністр подякував Валерію Залужному за всі перемоги і досягнення. 
 
 
Фото з телеграм-каналу Володимира Зеленського
 
 
 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео