Орест Сарматський

Єдиний в Україні Меморіал пам’яті жертвам псевдособору 1946 року відкрили на Тернопільщині (фоторепортаж)

заставка02 (Copy)

Меморіал пам’яті жертвам псевдособору 1946 року постав у селі Мушкатівка Борщівського району.

Глава УГКЦ, Блаженніший Святослав, відкриваючи меморіал,  наголосив на тому, що нині ми згадуємо жертв Львівського псевдособору не тому, щоб комусь дорікати чи плекати ненависть до когось.

-  Ми сьогодні навіть в екуменічному діалозі повинні говорити правду. Маємо говорити сучасною мовою, якою спілкується католицька церква з усім православним світом, що Львівський псевдособор є ніщо інше, як найбільший в історії ХХ ст. акт православного уніатизму. Що це означає? Насильно ліквідуючи, відриваючи від частини якоїсь церкви за допомогою державної влади ціною людських жертв, ця церква намагається зрости у своїй кількості і майні. Таку правду потрібно говорити, щоб навіть у розумінні з православним світом ми все ж таки казали правду. І це буде говорити цей пам’ятний знак. А ми пам’ятаємо, що треба прощати і лікувати рани, - сказав Глава ЦГКЦ.

За його словами, тисячі священиків, монахів і монахинь, сотні тисяч вірних УГКЦ опинилися в лабетах смерті і, не вагаючись, готові були віддати своє життя за свою віру, церкву та народ. Результатом цього псевдособору були десятки тисяч жертв, які є скарбом і багатством і нашої Церкви, і нашого народу, підкреслив Святослав Шевчук.

Як підкреслювалося під час відкриття меморіалу, він покликаний засвідчити трагічну віху української історії. Адже після псевдособору прокотилася та хвиля терору, набрала розмаху жорстока розправа над українською інтелігенцією, громадськими діячами та науковцями, поетами та письменниками, власне, над всім, що уособлювало українську ментальність. Більшовицьке свавілля не оминуло, передусім, Українську греко-католицьку церкву, яка не бажала співпрацювати з терористичним комуністичним режимом і всіляко підтримувала своїх вірян у нелегкі для них часи.

Ідея спорудження Меморіалу належить уродженцю Мушкатівки, меценату проекту Василю Чубаку, дідусь якого особисто пережив трагедію понад 70-річної давності, відбувши 15 років каторги, як учасник національно-визовльної боротьби за утвердження самостійної України та української церкви.

У відкритті меморіалу взяли участь представники вищого духовенства Тернопільщини та Буковини, керівники Тернопільської області, меценати та мешканці села.

m01 (Copy)
m01 (Copy)

  

m03 (Copy)
m03 (Copy)

m04 (Copy)
m04 (Copy)

m05 (Copy)
m05 (Copy)

m06 (Copy)
m06 (Copy)

m07 (Copy)
m07 (Copy)

m08 (Copy)
m08 (Copy)

m09 (Copy)
m09 (Copy)

m10 (Copy)
m10 (Copy)

m11 (Copy)
m11 (Copy)

m12 (Copy)
m12 (Copy)

Довідка. Львівський псевдособор тривав з 8 по 10 березня 1946 року. Він не визнаний Ватиканом і скликаний у Львові згідно з планом більшовицької влади із ліквідації УГКЦ. На цьому соборі не було жодного єпископа УГКЦ. Тому він був лише неканонічним зібранням і вся католицька церква, вважає його псевдособором.

Він, по суті, узаконив репресії проти греко-католиків, тисячі священиків та вірних  більшовицький режим відправив на заслання і кинув у тюрми. А УГКЦ насильно приєднали до Російської православної церкви. Репресії з боку радянської влади проти УГКЦ тривали до кінця 1980-х років. Лише у грудні 1989 року було відновлено легальну діяльність УГКЦ в Україні.

Фото  автора

Вибір читачів за тиждень

Відео