Єврейська громада шукає своє коріння на Тернопільщині

колишня синагога

Один із розділів книги «Синагоги України. Волинь», яка вийшла цьогоріч у Ізраїлі, спеціально присвячений дев’яти населеним пунктам Великої Волині. Серед них і Кременець. Автори – Володимир Левін та Сергій Кравцов розповідають про 39 існуючих та 302 втрачені синагоги, розташовані у 23 містах та селищах історичного регіону Волині.

Англомовне видання складається із 848 сторінок тексту та 1220 фотографій, креслень і карт, багато із яких рідкісні та унікальні. Як вважають автори, саме по синагозі можна судити про єврейську громаду у тому чи іншому місті. Наскільки вона була численною, традиційною. Більшість вчених, які досліджують ці культові споруди переконані, що кожна синагога – це експеримент із архітектурними формами і не існує якогось єдиного стилю.

Напередодні Другої Світової війни у Кременці діяли дві синагоги. Хоча деякі джерела говорять, що у Книзі пам’яті Кременця згадані 18 синагог та домів молитви, котрі знаходилися у місті. До сьогодні збереглася лише одна будівля на вул. Дубенська, там розташований місцевий автовокзал. Кілька років тому єврейська громада обговорювала можливість повернення споруді синагоги її першопризначення. Автовокзал збиралися перенести на територію однієї із недіючих фабрик мітса. Та, як твердять компетентні джерела, не зійшлися у ціні із власником.

синагога у кременці
синагога у кременці

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео