Тернополянам розповіли, як вберегтися від спеки

217629071_1406576589705604_5789026795436213566_n (Copy)

ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» підготував для жителів міста та області декілька порад про те, як вберегтися від спеки та як правильно діяти при тепловому ударі.

- Улітку ми намагаємося частіше бути на дворі, виходити на сонце, засмагати. Іноді люди абсолютно забувають про безпеку свого здоров’я і нехтують засобами захисту від ультрафіолетового опромінення. Дуже часто це призводить до перегрівання організму, - пише ДУ «Тернопільський ОЦКПХ МОЗ України»

Для початку розглянемо, що ж таке перегрівання організму і чим відрізняється тепловий удар від сонячного, які заходи профілактики перегрівання потрібно знати кожному.

Перегрівання – значне підвищення температури тіла під впливом зовнішніх теплових чинників.

Тепловий удар – найбільш важкий вид перегрівання, характеризується підвищенням температури тіла до 40ºС і більше, супроводжується порушенням свідомості і вираженими розладами кровообігу та дихання. Виділяють дві форми теплового удару: «класичний», не пов’язаний з фізичною напругою, відбувається при високій температурі навколишнього середовища і часто вражає дітей і людей похилого віку. Тепловий удар, пов’язаний з напругою, спостерігається під час важкого фізичного навантаження в умовах високої температури навколишнього середовища і високої вологості, частіше виникає у людей молодого та середнього віку.

Сонячний удар – різновид теплового удару, при якому крім підвищеної зовнішньої температури на організм людини впливає додатково сонячна радіація. Особливо велика ймовірність сонячного удару у людей, що працюють в польових умовах, в умовах жаркого клімату або зловживають сонячними ваннами на пляжах, якщо при цьому їх голова і тулуб не захищені від прямих сонячних променів. Сонячний удар може відбутися не тільки під час перебування на сонці, його наслідки можуть проявитися і через кілька годин.

Тепловим і сонячним ударам найбільш схильні діти, підлітки, літні люди, а також особи, що знаходяться в стані алкогольного і наркотичного сп’яніння. Тепловий удар може виникнути в результаті перебування в приміщенні з високою температурою і вологістю повітря, під час спортивних змагань в умовах жаркого клімату, при інтенсивній фізичній роботі в задушливих, погано вентильованих приміщеннях.

Розвитку теплового удару сприяє теплий одяг, перевтома, недотримання питного режиму. У дітей грудного віку причиною теплового удару може бути укутування в теплі ковдри, перебування в задушливому приміщенні, розташування дитячого ліжечка біля печі або батареї центрального опалення.

Симптоми теплового і сонячного ударів

При перегріванні хворі скаржаться на слабкість, розбитість, швидку стомлюваність, сонливість, головний біль, запаморочення, шум у вухах, спрагу, нудоту. При огляді виявляються гіперемія шкірних покривів, тахікардія, задишка. Температура тіла підвищується до 40-41ºС. У важких випадках розвивається гіпотонія (зниження артеріального тиску), виникають порушення серцевого ритму, дихання стає поверхневим, аритмічним, рідкісним, спостерігаються психічні розлади (марення, галюцинації, рухове збудження), свідомість порушується (оглушення, сопор, кома), нерідкі судоми. У дітей грудного віку на перший план виступають швидко наростаючі диспепсичні розлади (блювота, пронос), підвищується температура тіла, риси обличчя загострюються, загальний стан швидко погіршується, свідомість порушується, виникають судоми, розвиваються сопор, а потім кома.

Профілактика

З метою запобігання теплового і сонячного ударів рекомендується дотримуватися таких правил:

– в спекотні дні при великій вологості бажаний вихід на відкрите повітря до 10-11 годин ранку, пізніше можливе перебування в зеленій зоні в тіні дерев;

– в жарку пору доби та під палючим сонцем не слід проводити інтенсивні тренування і займатися фізичними виснажливими вправами;

– одяг в жарку погоду повинен бути легким, з бавовняних тканин, наявність головного убору обов’язково;

– втрату рідини слід відновлювати поступово, використовуючи для цієї мети охолоджену мінеральну воду, слабо заварений зелений чай, натуральні розбавлені соки;

– в спеку потрібно обмежити вживання жирної і білкової їжі;

– також необхідно повністю виключити вживання алкоголю та інших психотропних засобів, що впливає на процеси терморегуляції.

Перша допомога при тепловому та сонячному ударі:

  • Викличте «швидку допомогу».
  • Перенесіть потерпілого в тінь.
  • Забезпечте вільне надходження кисню до організму: розстебніть комір або сорочку повністю, дівчатам – бюстгальтер, який стискає грудну клітину.
  • Охолодіть людину: можна прикласти пляшку з холодною водою до шиї, пахв, огорнути вологим холодним рушником.
  • Якщо людина знепритомніла – потрібно привести її до тями, використовуючи нашатирний спирт, а в тяжчих випадках – роблячи штучне дихання.
  • Дати випити валеріани та води.

Але завжди краще не допускати до таких неприємних наслідків. Нагадуємо кілька простих правил, яких треба дотримуватись, щоб уберегтись від теплового удару:

  • Відпочивайте у затінку.
  • Не виходьте на вулицю у найспекотніший час – з 11:00 до 16:00.
  • Обов’язково носіть головний убір.
  • Не одягайте синтетичний, обтислий одяг, віддавайте перевагу світлому вільному одягу з натуральних тканин.
  • Пийте багато води. Доросла людина втрачає з потом 0,5-1 л рідини на добу. А в спеку втрати можуть сягати 1-1,5 л/год. Тому постійно носіть свою пляшку з водою.
  • Не залишайте дітей чи домашніх улюбленців в автомобілі без нагляду. Байдуже, що це в затінку чи лишена пару хвилин.

Як раніше повідомляв «Терен», на Тернопільщині підвищений рівень пожежної небезпеки. Під час дії високих температур ліси та поля піддаються виникненню пожеж, тому працівники ГУ ДСНС закликають громадян бути обережними під час відпочинку на природі.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео