Олена Чепіль

«У них надзвичайно великі серця»: як троє румунських ченців прихистили кілька сотень українських біженців (фото)

У румунський Ораторій звернулися за допомогою понад 350 українців, серед яких і тернополяни. Люди вірять у Перемогу і сподіваються вже скоро приймати своїх благодійників, як дорогих серцю гостей, у рідному місті.

З початку масштабного наступу росії на територію нашої держави, багато країн світу зголосились допомагати українським біженцям. Одним із прихистків для людей став Ораторій (будинок молитви – ред.) Святого Франциска Ассізького у румунському місті Сігет.

В Ораторії, який розміщений за два кілометри від кордону з Україною, живуть лише троє Братів Капуцинів (римо-католицький чернечий орден – ред.), які безкоштовно на певний період часу дають людям дах над головою, теплу їжу, одяг, ліки, засоби гігієни тощо.

Той факт, що більшість із них – жінки, діти та інші незахищені люди – ще один привід допомогти їм. Ми вже багато років працюємо з дітьми та молоддю тут, у нашому Ораторії. Для нас війна абсурдна, і ми вважаємо, що немає підстав виправдовувати насильство, тому й допомагаємо українським біженцям пережити цю травмуючу реальність. Буває багато випадків, коли емоційно дуже важко зустріти таку велику кількість наляканих людей, які приходять до нас дезорієнтованими і не знають куди звертатися. Але ми не здаємось та продовжуємо допомагати далі, – каже отець Євген.

«Намагаюся віддячити, чим можу»

Як розповів отець, така трагедія не могла залишити їх байдужими, а мотивацією всіх дій є віра в Бога та бажання допомагати.

Цю мотивацію підсилюють і всі ті прекрасні моменти, які трапляються в нашому домі. Ми живемо разом, бачимо, як день-у-день змінюється душевний стан наших гостей, одних швидше, інших – повільніше. Але у кожного свої рани, свої страждання і свій ритм зцілення. Нехай Господь благословить нашу працю, і нехай український народ має мир у власній державі, у рідному домі.

З перших днів російської агресії Ораторій св. Франциска Ассізького був підготовлений для прийому біженців з України та вже 27 лютого сюди прибули перші гості, які шукали прихистку та розради. Серед тих, хто перебуває у домі, є чимало матерів та дітей  з Тернопільщини. Тернополянка Тетяна Грех поділилась своєю історією.

Я вирішила перетнути кордон з 6-річним сином, бо чоловік працює в іншому місті, а лишатись вдома наодинці з дитиною в такий час було небезпечно. Тому приїхала сюди, забравши батьків, аби було спокійніше за них. Відразу за 20 м від кордону нас зустріли волонтери і запропонували поселитися у цьому містечку. Після декількох годин дороги і 10 годин очікування на кордоні ми погодилися перепочити і трішки відновити сили. Допомога, яку вони надають українцям в теперішній час, просто безцінна! І я намагаюся віддячити, чим можу: допомагаю поселяти новоприбулих українців, їжджу в інші центри провідувати мам з дітьми, даю інтерв'ю з актуальною інформацією з України. Знаючи англійську мову, перекладаю інтерв'ю інших жінок, які дуже багато пережили за цей майже місяць війни, для того, щоб весь світ почув про те, що справді відбувається. Ми щиро вдячні усім людям, які нам зараз подають руку допомоги. Їх серця надзвичайно великі. І я впевнена, що вже у найближчому майбутньому ми зустрінемо їх як дорогих серцю гостей у нашому рідному Тернополі.

Вже відправили 7 вантажівок допомоги в Україну

Для біженців з України тут організовують прогулянки в парки, вечори перегляду українських мультфільмів та змагання на свіжому повітрі. Для дітлахів найулюбленішим залишаються екскурсії на місцеву ферму, де хлопчики та дівчатка знайомляться з природою, катаються на конях та веселяться, забуваючи тривожні події.

Ми дуже вдячні, що нас так тепло прийняли, тому, аби хоча б трішки віддячити, вирішили з іншими українками, що були в домі, приготувати виключно український національний обід. Наварили величезну каструлю борщу та з десяток підносів з варениками. Отцям наші страви надзвичайно сподобалось, а нам, як ніколи, було дуже приємно, – додає Тетяна.

Українки наліпили сотні вареників

Із всім необхідним отцям допомагають волонтери та небайдужі люди з інших країн, а також компанії з Італії. Крім того, що Ораторій св. Франциска Ассізького у Сігеті щодня приймає українців, він допомагає Україні з гуманітарними вантажами. При тому, що транспортування допомоги досить складне, продовжують надсилати вантажі з ліками, одягом, продуктами, ковдрами та аптечками на Україну.  Про це журналістці Терену розповів один з Братів Капуцинів Чіпріан.

Усі страждання та біль, які переживає народ України через цю війну, безумовно, вразили багатьох людей, які входять до різних організацій та об’єднань. Серед них Ораторій Святого Франциска Сігету Мармацького. Окрім житла та харчування, які ми пропонуємо українцям, які проживають у Румунії, ми також позитивно відповіли на потреби гуманітарної допомоги для тих людей, які залишилися та не змогли виїхали з гарячих точок. Благодійники з нашої країни та кількох інших об’єднали зусилля, щоб відправити необхідну гуманітарну допомогу безпосередньо в Україну. Зокрема, ми відправляємо ліки, аптечки, продукти харчування як для дорослих, так і для дітей, засоби особистої гігієни, пелюшки, спальні матраци, ковдри, подушки, взуття. Наразі через нашу асоціацію було відправлено понад 7 вантажівок з усіма цими речами. Ми спілкуємось з кількома міськими головами України, тому впевнені, що вся допомога, яку надсилаємо, доходить туди, де її найбільше потребують. Дай Боже миру Україні.

Гуманітарна допомога для України

Підтримати Ораторій матеріально може кожен, хто має таку можливість. IBAN: RO76RNCB0030086330090002.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео