Дарія Шевченко

На Монастирищині віддзвеніли «Дзвони Лемківщини»

222291548_366359581763665_243076751358491272_n

Минулих вихідних відбувся 22-ий фестиваль «Дзвони Лемківщини», який зібрав гостей з усіх куточків України. Активно долучився до організації новообраний керівник Тернопільського обласного методичного центру народної творчості Володимир Вермінський. Окрім того, що виконав на святі кілька власних пісень та всім відомих – «Гей, соколи», «Шабелина» та «Червона рута», як вмілий керівник і господар разом із колегами взяв на себе значну частину організаційних питань.

- Приємно, що я мав змогу доторкнутися до культури лемків, глибше пізнати їхній самобутній фольклор, поспілкуватися з прекрасними людьми, які або особисто пережили примусове виселення з рідних земель, або важке випробування випало на долю їхніх предків. Ця сторінка історії зачепила й мою родину: дідусь по батьковій лінії з сім'єю був переселений із Надсяння в 1946-ому році,- поділився Володимир Вермінський. - Разом із моїми колегами ми долучалися до підготовки сценарію фестивалю, відповідали за технічне забезпечення - подбали про звук, світло, екрани, рекламну продукцію та ін. Координували проведення майстер-класів майстрами народних ремесел. Супроводжували колективи художньої самодіяльності, контролювали час виходу на сцену. Словом, допомагали в усьому головній режисерці - лемкині Вірі Дудар із Монастириськ.

Володимир Вермінський вважає, що потрібно відроджувати культурну спадщину українського народу, зокрема, унікальну лемківську.

- Маємо берегти історичну пам'ять задля того, щоб передати важливу генетичну складову наступним поколінням українців. Лише знаючи минуле, можемо будувати наше майбутнє, - наголосив Володимир Вермінський.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео