Орест Сарматський

З викопного архіву УПА опубліковали тернопільські підпільні звіти для Шухевича

Першу частину оцифрованих документів з архіву повстанців, у тому числі й тих, які діяли на теренах Тернопільської області, опублікував Центр досліджень визвольного руху.

Як повідомляється,  вдалося встановити номер підпільної пошти “612”. Цей номер належав Головному командиру УПА, а також Голові Бюро Проводу ОУН — Роману Шухевичу.

- Найбільше конвертів із матеріалами з цього архіву адресувалися саме на цей номер. В архіві є різні документи, як хроніки сотень УПА, звіти із теренів, описи боїв тощо, Ці матеріали надходили із різних територій, — Львівщини, Тернопільщини, Станіславщини, Закерзоння, - йдеться у повідомленні.

Як зазначають історики-дослідники, цей архів комплектувався для використання Проводом ОУН, а так як в цей час на території Рогатинщини перебував Роман Шухевич, то й матеріали надходили на його адресу.

Важливим елементом цього архіву є хроніки сотень «Сірі Вовки» та «Бурлаки» із воєнної округи «Лисоня». Документи не публікувалися раніше і вперше стануть доступними для усіх зацікавлених після майже 80-ти років із дня їхнього створення.

Архів віднайшли у Стратинських лісах Рогатинського району на Івано-Франківщині у 2019 році.

Колекцію з понад 30-ти документів можна переглянути та завантажити на сайті.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео