За борги — за грати? Що буде, якщо прострочити кредит?

Новини компаній

Кредит в банку або позика на одному з фінансових сервісів (інформацію про умови отримання позик на короткий термін можна знайти на сайті https://clickcredit.ua/ — це зручно та вигідно. Звісно, якщо вносити платежі по графіку та своєчасно розрахуватися. Якщо щось пішло не так і борг почав рости, а розрахуватися за нього нічим, закономірно, цікавить питання: яка може бути відповідальність за тривалу несплату кредиту?

Погіршення історії

Інформація про фінансову дисциплінованість кожного українця зберігається в бюро кредитних історій. Відповідно до неї, приймаються рішення, чи видавати людині наступний кредит. Тож, якщо ви вже потрапили в прострочку, навіть розрахувавшись повністю, взяти наступний кредит може бути проблематично.

Штрафні санкції

За затримку платежів кредитор має право нарахувати пеню і штрафи. До підписання кредитного договору, поцікавтеся, чи передбачений грейс-період на випадок затримки платежу. Після закінчення грейс-періоду або в разі прострочення терміну кредитування, нараховується пеня, яка стягується до дня погашення заборгованості. Розмір пені та умови застосування штрафів визначається фінансовим закладом самостійно і прописані в договорі.

Якщо ви розумієте, що не зможете розрахуватися з кредитором вчасно, рекомендуємо домовлятися. Прострочення не вигідне для обох сторін, тому і банки, і МФО зазвичай ідуть назустріч клієнтові.

Спілкування з колекторами

Колектори — це представники однієї з найбільш неприємних у спілкуванні професій. Їхній обов'язок — нагадувати клієнтам фінустанов про необхідність сплати боргів. Так, вони можуть телефонувати клієнту або його поручителям, писати повідомлення з нагадуваннями про платежі тощо. Чим більше прострочення по кредиту, тим наполегливішими та частішими будуть нагадування. Поки боржник є клієнтом банку чи МФО, з ним спілкуються колектори, які є працівниками цієї установи. Тому формат спілкування є м'яким і ненавязливим. Однак, через певний час, не добившись успіху у поверненні боргу, фінустанова може продати борг свого клієнта сторонній колекторській компанії. Такі компанії інколи балансують на грані закону та можуть навіть вдаватися до погроз і шантажу.

В'язниця

Прострочений кредит має серйозні наслідки, які виходять далеко за межі пошкодженої кредитної історії та неприємних контактів із колекторами. Боржник з великою заборгованістю неминуче стикається з кримінальною відповідальністю за неплатежі, накладанням адміністративних штрафів, діями судових приставів, і, звісно, витратою купи нервів та хвилювань.

Коли кредитор розуміє, що позичальник не має наміру добровільно погасити кредит, він звертається до суду. Суд, в свою чергу, встановлює порядок погашення заборгованості перед кредитною установою. Якщо особа не виконує встановлені вироком умови, справу передають судовим приставам.

Боржнику може бути заборонено виїздити за кордон, усі банківські рахунки можуть заблокувати.

Судові пристави мають повноваження щомісячно утримувати до 50% від заробітку боржника для погашення кредиту. В нього можуть вилучати готівку та знімати кошти з банківських рахунків. Пристави мають право конфіскувати або наложити арешт на особисті речі, такі як техніка, коштовності, автомобіль тощо. Крім того, вони можуть залучити до сплати боргу поручителів по кредиту, якщо такі існують.

Щодо в'язниці, принаймні, тут можна бути спокійним: в Україні не передбачена кримінальна відповідальність для боржників, якщо не доведений факт шахрайства.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео