Оксана Бучко

За борги по компослугах тернополяни платитимуть

7

За несвоєчасну оплату житлово-комунальних послуг тернополяни відтепер платитимуть пеню. В Україні вступила в дію нова редакція закону «Про житлово-комунальні послуги».

Про йдеться в урядовій газеті «Голос країни», пише jkg-portal.com.ua.

Розмір пені встановлять в договорі, але не вище 0,01% суми боргу за кожен день прострочення. Загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100% загальної суми боргу. Нарахування пені починається з першого робочого дня, наступного за останнім днем ​​кінцевого терміну внесення плати за житлово-комунальні послуги.

Звільняються від такої оплати за умови заборгованості держави перед споживачем за надані пільги та субсидії та/або при заборгованості роботодавця перед споживачем за зарплатою. Пеня буде нараховуватися тільки на борги, що виникли з 1 травня.

Крім того, у новій редакції закону передбачили можливість для жителів багатоквартирних будинків укладати колективні договори з виконавцем комунальних послуг, крім послуг з газо- і електропостачання. Тип організації договірних відносин з виконавцями послуг обиратимуть споживачі.

У разі укладення індивідуального договору споживач буде оплачувати виконавцю послуги абонентську плату. Усі співвласники багатоквартирних будинків протягом одного року повинні прийняти рішення про моделі організації договірних відносин з виконавцями комунальних послуг (крім послуг з постачання електричної енергії та природного газу) за кожним видом комунальної послуги. Для різних комунальних послуг в одному будинку можуть укладати різні типи договорів.

Також вводиться заборона на примусове відключення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води власників квартир і нежитлових приміщень, приєднаних до таких мереж, в багатоквартирних будинках в разі відключення від цих мереж інших власників квартир і нежитлових приміщень.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео