Віра Олександрович

За мир в Україні у Тернополі разом молилися священики і влада, солдати і волонтери (фото, відео)

Основне

Традиційний Молитовний сніданок об’єднав у Тернополі сьогодні, 25 січня, представників влади, громадськості, духовних отців, очільників силових структур, а також медійників, солдатів і волонтерів.

Нагадаю, такий захід у нашому місті вже є доброю традицією. Ми перейняли її, бо подібні урочистості проводять у понад 100 країнах світу. На думку організаторів, у сьогоднішніх реаліях такий захід є чудовим майданчиком для духовного єднання і порозуміння. Спільно окреслили найвлучніші події та підсумки року, що минув.

До присутніх першим звернувся архієпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський Української греко-католицької церкви кир Василій Семенюк.

- Над нашою Україною нависла воєнна загроза, - каже владика. – Тому Святіший отець Папа Римський закликав усіх у середу, 26 січня, молитися за мир в Україні. Наша Церква приєднується до цієї молитви. Я заохочую і прошу, щоб ми всі, незалежно від національності та конфесійної приналежності, приєдналися до молитви за мир в Україні. Молитва – сильніша за будь-яку зброю!

Семенюк
Семенюк

Згодом ведучі передали слово очільникам краю. Зокрема, голова облдержадміністрації Володимир Труш підкреслив, що в такі складні часи, спільний молитовний ранок заряджає силами на добрі справи на благо Тернопільщини та України.

- Єдина ціль таких сніданків – це спільна молитва за Україну, - наголошує він. – Ми бачили всі, які негаразди були. Становлення Незалежності України у 90-ті роки було непростим. Уде 2022 рік, а проблеми залишаються ті ж. Чуємо нагнітання про те, що можлива ескалація конфлікту, можлива війна. Але насправді ми – вже 8 років у війні! Ми нині вже маємо сильну армію. Маємо також сильне громадянське суспільство. І це – не просто слова…

Труш
Труш

Під час Молитовного сніданку близько 80-ти учасників заходу молилися за мир в Україні та воїнів на сході, а також - за єдність, за військових та їхні сім’ї, за волонтерів і духовенство, за спільні здобутки і досягнення. І це – досить важливий момент, на думку голови обласної ради Михайла Головка. Адже українській державі, насправді, набагато більше років, але її керівники 104 роки тому наробили чимало помилок. Їх не можна повторювати, стаючи на ті ж граблі.

- Молитва, як ніколи, потрібна зараз Україні, - зауважує він. – Кілька днів тому ми з вами відзначили одне із найбільших і найважливіших свят. Це – не лише свято Соборності, а й проголошення Української Народної Республіки. Якраз була 104-та річниця. Отже, як мінімум, Україні – 104 роки як офіційному державному утворенню. Але на жаль, відсутність віри на той час у наших керманичів призвела до поразки. І це коштувало нам дуже дорого. Ми заплатили велику ціну – життями кращих синів і дочок України. Потім прийшли терор, Голодомор…

Головко
Головко

До слова, понад 60 років поспіль Молитовні сніданки проходять у США, давши початок аналогічним зібранням в Європарламенті, а також – у Німеччині, Великобританії та багатьох інших країнах світу. Вважається, що подібний захід сприяє духовному єднанню і порозумінню політиків, духовності, об’єднанню зусиль громадськості і бізнесу з усього світу. У Тернополі такий захід проводять за ініціативи міського голови Сергія Надала.

Сніданок1
Сніданок1

Сніданок2
Сніданок2

Сніданок3
Сніданок3

Фото з сайту ОДА, відео - зі сторінки Сергій Надал у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео