Орест Сарматський

За останній місяць загинули 18 тис бджолосімей (Агро-новини)

3002 (Copy)

У період з 16 травня до 21 червня 2018 року в Україні через отруєння загинули близько 18 тис бджолосімей.

Про це повідомив голова Спілки пасічників України, екс-нардеп Володимир Стретович.

«Протягом останнього місяця, коли почався активний ріст сільськогосподарських рослин, землероби почали використовувати для обробки полів незареєстровані препарати, які шкодять бджолам. В окремих регіонах уже полягли корови. Є навіть інформація про людські жертви через використання агрохімікатів», — нарікає Володимир Стретович.

30 (Copy)
30 (Copy)

Голова Спілки пасічників каже, що така ситуація є неприйнятною у час, коли є все для сповіщення бджолярів. Фермери завжди можуть інформувати людей про майбутні обробки за допомогою мережі інтернет, телефонних дзвінків чи навіть СМС-повідомлень. Але поки дієвого діалогу між фермерами і пасічниками в Україні немає.

Відстріл 340 тисяч вепрів не допоміг зупинити АЧС у Польщі

Поляки відстрелили 340 тис. диких кабанів.

Таким чином у Польщі намагалися стримати поширення АЧС. Натомість ці заходи не дали бажаних результатів. Про це повідомляє Pomorska.pl.

3001 (Copy)
3001 (Copy)

Мисливці виповнили план відстрілу на 92%, який повинен був зменшити популяцію до рівня 0,1 особа/м2. Здійснено 4,3 млн виходу на полювання — це у середньому приблизно 12 тис виходів на день.

За ствердженням прес-секретаря ПСМ, чисельність популяції у регіонах із загрозою АЧС впала нижче 0,1 особи/м2. Знищити популяцію повністю неможливо — представники фауни прийдуть з території України та Білорусі.

Більшість спеціалістів висловлює думку, що стримати АЧС можна зменшенням чисельності вепрів. На сьогодні, відповідальність відстрілу повністю покладена на плечі ПСМ. Залучити поліцію й армію не вдалося.

На думку голови польського Мінсільгоспа Кшиштофа Юргеля, ПСМ не виконує задачу зниження популяції належним чином, а також, що її потрібно взагалі ліквідувати.

У Польщі влітку збільшились випадки АЧС як серед диких кабанів, так і серед домашніх свиней. У червні місяці зафіксували сім спалахів. Було вражено 6248 свиней та 112 спалахів у вепрів.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео