Віра Олександрович

За розслідуванням вбивства кременецького активіста пильно стежать тернопільські депутати (відео)

Болєщук_Ф2

Обласні депутати, які ввійшли до складу тимчасової контрольної комісії, пильно стежать за роботою слідчих у справі про вбивство громадського активіста, депутата Кременецької міської ради Віталія Ващенка.

Про це у перерві третього пленарного засідання сесії Тернопільської обласної ради 20 липня розповів голова тимчасової комісії - керівник фракції «Народного контролю» Володимир Болєщук (про вбивство активіста читайте ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТприм.).

«Ми її постійно тримали на контролі»

Комісію створили 31 травня за рішенням Тернопільської обласної ради.

  • Ми тісно співпрацювали із представниками правоохоронних органів, - каже він. – На засіданні комісії керівник обласного управління Національної поліції Олександр Богомол інформував нас про хід розслідування. Як ви знаєте, уже затримали усіх виконавців і організатора злочину. Єдине, що залишилося – знайти замовників убивства активіста.

Депутати не мають права і повноважень розслідувати резонансну справу, тож вони об’єдналися заради контролю дій правоохоронців і забезпечення прозорості та неупередженості під час слідства, наголосив Володимир Болєщук.

  • Основне завдання нашої комісії було – не спустити на гальма, не дати замовчати справу, тому ми її постійно тримали на контролі, - додає він. – Під час роботи ми зустрічалися із іншими кременецькими активістами. Вони піднімали чимало питань. Тож ми звернулися до правоохоронців по детальний звіт і аналіз усіх звернень Віталія Ващенка та інших, тобто хочемо знати: на якій стадії розслідування вони перебувають, адже багато справ просто закрили.

Вимагають перекваліфікували справу Ващенка

Зокрема, йшлося про проблему незаконного вирубування лісів, а також протизаконні працевлаштування і забудови.

  • Я у Кременці так багато речей дізнався! Навіть повірити не міг, що там таке може творитися, - продовжує депутат. – Дуже багато інформації. Ми це все передаємо у правоохоронні органи. А від них вимагаємо звіту: чому деякі справи закрили у поліції, інші – у судах? Для такого громадського контролю ми і працюємо.

Депутати і вдова активіста вимагають, аби правоохоронці перекваліфікували справу Ващенка. Адже наразі замовним убивством, як це насправді було, трагедію не називають.

  • Усі члени комісії налаштовані так, щоб довести справу до кінця, - запевнив Володимир Болєщук. – Адже такі кричущі випадки сталися у складний період, коли йде війна, коли українці борються за справедливість.

Окрім справи Віталія Ващенка, депутати також стежать за розслідуванням трагедії, що сталася із волонтером із Борщова Володимиром Яворським.

  • Ми зверталися із цього питання у Генеральну прокуратуру, - додає пан Болєщук. – Маємо відповідь: що обидва випадки – на контролі у столиці. По борщівському випадку є висновки судмедексперта, що смерть волонтера не настала унаслідок халатності лікарів. Умисних дій у їхніх вчинках не помітили.

До речі, досудове слідство у цій справі ще триває. Його депутати також будуть контролювати.

[embed]https://youtu.be/MRJDMY6eCow[/embed]

Фото і відео автора

Довідка. Про те, що відбувалося на сесії обласної ради 20 липня, «Терен» докладно писав ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Вибір читачів за тиждень

Відео