Віра Олександрович

За тих, хто помер від COVID-19, молилися під час Загальноукраїнської прощі на Тернопільщині (фото, відео)

Основне

Архиєрейську Божественну Літургію звершив на Тернопільщині сьогодні, 18 липня, Блаженніший Святослав у співслужінні єпископів УГКЦ з України та з-за кордону. 

Сталося це під час Загальнонаціональної прощі до Марійського духовного центру «Зарваниця», що триває вже другий день на Теребовлянщині. Нагадаємо, цьогорічне паломництво приурочили 425-річчю Берестейської унії і молитві за мир в Україні. Втім, під час молебню згадали і про тих, хто помер від COVID-19. Окрім того, склали подяку медикам. 

Як повідомили на сторінці Української Греко-Католицької Церкви у соціальній мережі «Фейсбук», у богослужінні брали участь сотні вірян. Серед них були й досить відомі політики. На фото можна впізнати не лише очільників нашого краю, а й 5-го президента України Петра Порошенка із дружиною Мариною.

Зауважимо, у ніч проти 18 липня відбувся традиційний велелюдний похід паломників із запаленими свічками від парафіяльного храму Зарваниці до місця появи Богородиці. Саме там встановили монумент на Її честь. Процесію також очолював Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав у супроводі архиєреїв УГКЦ, високодостойних гостей, повідомили на сайті Тернопільсько-Зборівської Архиєпархії УГКЦ.

Похід зі свічками – чи не найефектніший захід, який відбувається під час Загальноукраїнської прощі. Розпочалася хода біля парафіяльного храму у Зарваниці, де зберігається ікона Матері Божої. Після Літургії вірні йшли центральною вулицею села у супроводі оркестру і співали пісню «Із Києва міста». 

Врешті на чудотворному місці вдарили дзвони, а Глава УГКЦ традиційно розпочав Молебень до Матері Божої за заступництво, поміч і покров над українським народом у нелегкий час війни та епідемії. До вірян звернулися й інші священики.

- Над нами, над Україною небо є відкрите, а Господь Бог прихиляється до нас, - каже Блаженніший Святослав. - Його наче викликає до нас наша Небесна Мати, Пречиста Діва Марія… Отими дверима отою Ліствицею, яка відкриває Небеса і робить Бога близько присутнім є особа і постать Пречистої Діви Марії. Тому нам так легко молитися тут… сьогодні Бог нас слухає за молитвами Пречистої Діви Марії.

Нагадаємо, перед тим у суботу Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви мав зустріч із молоддю. Захід відбувався у парку біля парафіяльного храму.

- Я щасливий, що можу сьогодні всіх вас бачити. Дякуймо Богу, що можемо сьогодні бути разом, бачитися і спілкуватися, - наголошує Блаженніший Святослав. - Попри всі труднощі ми відчуваємо, що Господь є дуже близько, особливо Він є найближче до нас, коли нам є найважче...  

Відтак він закликав згадати у молитвах усіх, хто помер від пандемії. Особливо медичних працівників, які віддають життя, щоб порятувати хворих.

- Особисто хочу помолитися за кожного з ваших близьких, рідних, знайомих, усіх, кого хвороба забрала у вічність, - зазначає Верховний Архиєпископ УГКЦ. - Нехай Божа потіха буде серед нас. Нехай вони на небі лучаться з нами у прощі до Зарваниці. Особливо хочемо згадати у молитві наших воїнів, бо крім бича коронавірусу, бич війни продовжує тяжко вдаряти по тілі нашого народу і нашої Церкви.

До речі, у 2021 році прощу відродили у режимі офлайн, адже торік через хвилю зростання захворюваності на COVID-19 молитовні масові заходи проводили онлайн, аби убезпечити вірян від інфікування. Через те, що ситуація поліпшилася і всі охочі можуть отримати вакцину, цьогоріч відновили не лише Загальноукраїнську, а й професійні прощі.

Фото Олександра Савранського зі сторінки Української Греко-Католицької Церкви

Вибір читачів за тиждень

Відео