Євгенія Цебрій

Захисник просив відпустити під домашній арешт довічно засудженого Горбатюка: що вирішив апеляційний суд (фото)

осн

Обвинуваченому у вбивстві тернопільської тату-майстрині Тетяни Підвашецької Андрію Горбатюку продовжили термін тримання під вартою без визначення розміру застави до 28 лютого. А сам апеляційний розгляд справи наразі так і не розпочали. Засідання з різних причин переносять вже вчетверте. 

Попереднє засідання у цій справі відклали через клопотання обвинуваченого Андрія Горбатюка, який повідомив, що хоче додати доповнення до своєї апеляційної скарги, однак ще не встиг надіслати їх до суду.

Суд отримав ці доповнення 28 грудня, однак представники потерпілих Василь Притула та Володимир Рубінський ще не встигли ознайомитися із цими документами, тому попросили відкласти засідання, щоб підготувати заперечення.

притула
притула

Тож на черговому засіданні 30 грудня суд лише розглянув клопотання прокурора про продовження для Горбатюка запобіжного заходу, який закінчується 13 січня 2022 року.

Прокурор Орест Дуць просив продовжити запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 60 днів без визначення альтернативного запобіжного заходу у вигляді застави. Прокурор наголосив, що суд першої інстанції визнав винним Горбатюка у вчиненні особливо тяжкого злочину, за який йому призначене покарання у вигляді довічного позбавлення волі.

- Підставою для продовження цього запобіжного заходу є те, що Горбатюк обґрунтовано підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, його причетність до даного злочину підтверджується зібраними та підтвердженими в суді першої інстанції доказами, висновками експертів, протоколом огляду місця події, - зазначив Орест Дуць. - Під час досудового слідства були встановлені ризики, які з моменту застосування до обвинуваченого запобіжного заходу не зменшилися, продовжують існувати і дають підстави вважати, що Горбатюк, перебуваючи на волі може переховуватися від суду з метою уникнення від кримінальної відповідальності та перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином. 

прокурор
прокурор

Представники потерпілих підтримали клопотання прокурора, а захисник обвинуваченого - заперечив і просив суд обрати для його підзахисного запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

- Вважаю, що обвинувачення у даній справі є необґрунтованим. А щодо ризиків, то навіть якщо вони існують, їх можна запобігти застосуванням запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту, - сказав захисник Петро Череватий. - Обвинувачений під цим заходом не зможе вчиняти інші правопорушення і не зможе незаконно впливати на свідків у даному провадженні, тим паче, що вони не були очевидцями події. Він не може приховувати якісь речі, необхідні у провадженні, оскільки вони вже вилучені і перебувають у матеріалах справи. 

захисник
захисник

Однак суд задовольнив клопотання прокурора. Андрій Горбатюк перебуватиме під вартою два місяці - до 28 лютого.

IMG_20211230_144240 (Copy)
IMG_20211230_144240 (Copy)

Нагадаємо, у Тернопільському апеляційному суді наново розглядають справу про вбивство тернопільської тату-майстрині.

IMG_20211230_143821 (Copy)
IMG_20211230_143821 (Copy)

11 листопада минулого року Тернопільський міськрайонний суд засудив Андрія Горбатюка за вбивство Тетяни Підвашецької до довічного позбавлення волі.  13 лютого цього року Апеляційний суд пом’якшив вирок, замінивши його на 15 років позбавлення волі. Однак постановою від 22 вересня Верховний суд скасував ухвалу Тернопільського апеляційного суду та призначив новий розгляд в суді апеляційної інстанції, де засідання неодноразово відкладають.

IMG_20211230_151055 (Copy)
IMG_20211230_151055 (Copy)

Нагадаємо, 27-річну Тетяну Підвашецьку знайшли вбитою у квартирі на вулиці Курбаса у Тернополі 16 квітня 2019 року. З підозрою в убивстві поліція наступного дня затримала Андрія Горбатюка, який після скоєного начебто втік до Львова. Як з’ясувалося, напередодні вбивства він приходив до дівчини. Сам Горбатюк в суді не заперечив того, що був того вечора у Тетяни, але запевнив, що коли пішов з квартири, то дівчина ще була жива. А до Львова, як каже, поїхав, щоб лікуватися від наркозалежності. Сліди крові на своєму одязі Горбатюк пояснив тим, що дівчина готувала картоплю порізалася і залишила плями на його одязі.

1201124-v-kvartiri-na-alyastsi-znayshli-mertvoyu-vlasnitsyu-tatu-salonu-665x445
1201124-v-kvartiri-na-alyastsi-znayshli-mertvoyu-vlasnitsyu-tatu-salonu-665x445

Фото авторки та з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео