Замок у Кудринцях планує купити власник чернівецької турфірми (відео)

Творці серіалу "Світ за очі" на К-1 відвідали один із старовинних замків Тернопільщини – Кудринецький. Цікава розповідь про те, як жителі сусідньої Хмельниччини колись хотіли пригубити свяченої води з тернопільської частини Збруча.

Кудринці у Борщівському районі сусідують із хмельницькими: за Збручем – село з такою ж назвою. Колись одне село розділив кордон між Австро-Угорщиною та Російською імперією. Кордону вже немає, а Кудринців і далі двоє.

Тернопільщині пощастило більше. З цього боку, на високому плато над річкою Збруч, - руїни замку. Тут ходять легенди про закопані скарби. Та й самі руїни теж недешеві - їх оцінили у 60 тисяч гривень. На цьому місці хочуть відбудувати новий замок.

У Кудринцях буде цікаво естету і романтику. Мальовничі руїни на крутому пагорбі, внизу зміїться річка, на схилах - повно квітів. А от любитель історії дізнається, що сьогодні чимале село колись було заможним містом. Його статки приваблювали загарбників. Тому тут і побудували замок, заручившись підтримкою значно більшого - Кам'янецького. Дві твердині пов'язував довгий підземний хід - 25 кілометрів.

Одні з власників замку - шляхтичі Козібродські навіть влаштували тут мистецьку галерею. Шість картин із їхньої колекції зараз експонуються в Тернопільському музеї. Решта багатств, як каже місцева легенда, - у підземних ходах. Люди, мовляв, чують: там, де закопані скарби, - гуде земля.

- Люди розказують, що тут дівчину зловили і замурували в цих мурах. Ну і як говорять завжди всі легенди – вона до сьогодні плаче, - каже директор Кудринецької школи

Ярослава Шлапак.

А сучасна історія в Кудринцях теж залишила пам'ятку. Колись на цьому місці стикалися дві імперії: тут була Австро-Угорщина, а потім Польща, а на тому березі Росія, а згодом Радянський Союз. Цей кордон по Збручу з охоронцями по обидва боки наче став прототипом Берлінського муру. Залишки стіни і зараз видніються на городах. Тут зіткнулися два світи, розділивши родини, землю і релігію - на католицизм і атеїзм.

- На Водохреща йдуть на Збруч святити воду. Коли сюди приходили з процесіями святити воду, то люди з тієї сторони (Хмельниччини.-ред.) старалися якось оббігти той мур і хоча б цієї води набрати, щоби проковтнути, щоби мати свячену воду, - розповідає Ярослава Шлапак.

Міст у Кудринцях і досі тільки пішохідний. Щоб потрапити на той берег, треба об'їжджати через інші села. Можливо, ситуація зміниться, коли в Кудринцях масово з'являться туристи. А передумови є: замок планує взяти в оренду з правом викупу власник Чернівецької турфірми.

- Він замок купив в Ягільницях, також в Тернопільській області. І він практично… Тут у нас уже руїни, а там він уже відреставрований і на даний час вже туди привозить туристів, - пояснює сільський голова Кудринців Володимир Чорний.

Вартість руїн замку оцінили у 60 тисяч гривень. Орендар зобов'язується відбудувати його, зберігши історичний вигляд. Про розчищення підземного ходу в угоді не йдеться. 

Вибір читачів за тиждень

Відео