Збаразька делегація Червоного Хреста порівняла життя німецьких перестарілих і наших

Якщо двома словами, то це - небо і земля.

Днями делегація червонохрестівців Тернопільщини і Львівщини побувала з робочим візитом у Німеччині на запрошення німецького Червоного Хреста. Члени делегації, серед яких була і голова Збаразької РО ТЧХ Марія Милян, відвідали кілька міст, серед них Фрайбург та Гундельфінген. До слова, з організацією Німецького Червоного Хреста Гундельфінгена збаразькі червонохрестівці успішно співпрацюють уже кілька років. Українці побували у трьох будинках престарілих і були вражені чудовими умовами проживання, створеними державою для літніх людей.


− Побачивши, як живуть тут старенькі, важко вірити, що вони одинокі, − каже Марія Милян. − В одно- і двокімнатних номерах− вражаюча чистота, домашній затишок, тільки приємні запахи. На території цих закладів дуже багато зелені та квітів. Літні люди відпочивають на свіжому повітрі в гамаках, кріслах−гойдалках, спілкуються між собою та з персоналом. Побували ми і в будинку престарілих з короткотривалим перебуванням, який я для себе назвала «дитсадком» для стареньких. Тут люди похилого віку, які мають рідних, перебувають з 9 до 16 години під наглядом лікаря, няньок. Діти чи інші родичі привозять їх сюди вранці, а забирають наприкінці робочого дня. Працівники «дитсадка» організовують стареньким підопічним заняття з в’язання, малювання, співу…

Марія Милян розповіла, що утримання однієї людини у подібних «дитсадках» для стареньких обходиться у понад  тисячу євро на місяць. Третину цієї суми оплачує держава, решта забезпечується за рахунок коштів від страхування і доплати родичів.
− Можна стверджувати, − зазначає Марія Ярославівна, − що умови життя та лікування престарілих людей у Німеччині продовжують їм вік на 20-30 років порівняно з їх українськими одинокими ровесниками.
Марія Милян відзначила, що у соціальній роботі німців дуже розвинуте волонтерство. Кожному соціальному працівникові допомагають кілька волонтерів, які відвідують одиноких стареньких, спілкуються з ними, щоб тим не було самотньо.
Під час перебування української делегації у Гундельфінгені було окреслено нові напрямки співпраці між Збаразькою РО ТЧХ та червонохрестівцями цього міста. Зокрема, виділено кошти на придбання продуктових наборів біженцям зі сходу України з дітьми, пораненим воїнам АТО, інвалідам І групи, підопічним ТЧХ.
− Ми побачили, − каже Марія Ярославівна, − що громадяни Німеччини дуже стурбовані ситуацією в Україні, яка фактично знаходиться в стані неоголошеної війни з російським агресором, і щиро прагнуть допомогти нашим людям. Можна лише мріяти, що колись в Україні соціальний захист її громадян, особливо незахищених, сягне такого рівня. Моя молода колега з нашої делегації сказала, ділячись своїми враженнями: «Я хотіла б постаріти і провести старість в Німеччині». У мене особисто ця країна, у якій побувала вперше, асоціюється з 5-зірковим готелем. Можна по-доброму заздрити працьовитим і пунктуальним німцям, які після Другої світової війни відродили свою державу з руїн і зробили однією з найрозвиненіших у Європі. Хочеться вірити, що Україна, обравши європейський шлях розвитку, рухатиметься в напрямку визнання пріоритетними загальнолюдських цінностей − соціальної справедливості, доброти, милосердя.

Оксана МОРГУН.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео