Євгенія Цебрій

Збір коштів на лікування 6-річного Матвійка припинили, хлопчик одужує

261651747_416988896586825_2153093519733658371_n

Шестирічний Матвійко Порохняк, який потрапив до реанімації обласної дитячої лікарні з ускладненнями від ковіду, вже пройшов найскладніший етап недуги і йде на поправку. Батько хлопчика дякує усім, хто не залишився осторонь їхньої біди. За його словами, зібраних коштів буде достатньо на весь курс лікування. Відтак подальший збір допомоги для Матвійка припинений. 

- Дякую благодійному фонду «Живи» і всім небайдужим людям, які нам допомагали. Завдяки вам ми розпочали лікування вчасно, - говорить Григорій Порохняк. -  Після трьох сеансів препарату «Біовен» Матвійкові стало значно краще. Коли після другої дози ліків о 4 ранку син прокинувся і попросив їсти, у мене аж сльози на очі вийшли - дитина хоч щось захотіла. До того його боліло все тіло, він зовсім не мав апетиту.

Нагадаємо, Матвійко потрапив до реанімації обласної дитячого лікарні майже два тижні тому.  У хлопчика був – мультисистемний запальний синдром, асоційований з SARS-COV-2. На лікування потрібно було близько 60 тис. грн. У Матвійка померла мама, їх з братом виховує батько. Сума, яка була потрібна на лікування дитини, непосильна для родини. Відтак, благодійний фонд «Живи», який опікувався хлопчиком, оголосив збір коштів. 

- Сума була велика, і в той час, коли ми потрапили в реанімацію, і мені почали називати цифри,  я просто не знав, де взяти ці гроші, - говорить батько Матвійка.  - Саме завдяки добрим людям мій син отримав другий шанс на життя. Третього грудня у нього було подвійне день народження, і зустрів він його, Слава Богу, вже не в реанімації. 

У реанімації обласної дитячої лікарні Матвійко лежав 4 дні. Зараз він перебуває на лікуванні у відділенні діагностики. Але аналізи та обстеження показують, що йде на поправку - починає нормально функціонувати  травна і дихальна система, адже через ковід постраждали практично всі органи. 

- Лікарі кажуть, що такий випадок рідкісний і вони з подібним практично не зіштовхувалися, - зазначає Григорій Порохняк.  

Чоловік розповідає, як захворів його син. Каже, спершу навіть не підозрював, що у нього може бути коронавірус. У групі Матвійка у дитсадку одна дитина захворіла ковідом, і всі вихованці перебували 10 днів дома на ізоляції. За весь цей час у сина жодних симптомів ковіду, які описують медики, не було. Хлопчик добре почувався і готувався йти в садочок. 

- У п’ятницю, 26 листопада, ми вже взяли довідку в лікарки, що він здоровий, щоб в понеділок йти до дитсадка, - пригадує батько.  – Однак у понеділок, 29 листопада, син у садок не пішов, бо в нього почала підніматися температура. Але дихання було вільне, ні болю у горлі, ні нежитю, ні кашлю. Потім його почали боліти ноги, м'язи спини, температура піднімалася, але дозволяла себе збити, тому спершу я думав, що це застуда. Навіть близько думки не виникало, що це може бути ковід чи його наслідки. Однак коли температура почала зростати до 40, ми потрапили до лікарні. Сподіваюся, найстрашніше ми подолали і найголовніше, що лікування було надане вчасно, і хвороба не дала більше ускладнень.

Фото Міжнародного благодійного фонду «Живи»

Вибір читачів за тиждень

Відео