Дарія Шевченко

Жахлива трагедія: у Тернополі вшанували пам’ять жертв Голокосту (фоторепортаж)

вшанування

Сьогодні, 27 січня – Міжнародний день памяті жертв Голокосту. У 1945 році війська 1-го українського фронту увійшли до нацистського табору смерті Аушвіц, який став символом нацистських злочинів. Голокост привів до знищення третини євреїв і представників інших національностей, зокрема, в Україні було вбито понад 1,5 мільйони євреїв.

У селі Петриків на Тернопільщині, біля пам'ятника жертвам Голокосту, зібралось кілька десятків людей, щоб вшанувати загиблих євреїв.

- Голокост – це жахлива трагедія в історії світу та України. Сьогодні ми вшановуємо і молимось за всіх громадян України різних національностей, які в різні часи були вбиті та закатовані. Такі трагедії більше не мають повторитись, - зазначив перший заступник голови Тернопільської обласної ради Володимир Болєщук.

болєщук
болєщук

покладання
покладання

Крім того, у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відкрили виставку Пам’яті жертв Голокосту», на якій представили фондові матеріали, що вкотре нагадало про трагедію єврейського народу, пов’язану і з Тернопільщиною.

- Це фотозвіт подій 1940-х років із зображеннями зруйнованих святинь-синагог у містах Збаражі й Тернополі, єврейського цвинтаря м.Тернополя, листівки тематичні та інші матеріали досліджень з історії Голокосту. А ще репрезентовано унікальний фондовий експонат – головний сакральний предмет в іудаїзмі – сувій Тори (із рукописним текстом П'ятикнижжя Мойсея на пергаменті), - повідомляють на сторінці музею.

музей 1
музей 1

музей 3
музей 3

музей 2
музей 2

Фото з дописів

Вибір читачів за тиждень

Відео