Дарія Шевченко

Жінки Тернопільщини об'єдналися для допомоги ЗСУ і наближення перемоги

У області є багато активних жінок, які хочуть бути корисними. Тому і виникла ідея об’єднати зусилля і можливості

За чотири місяці роботи Координаційного штабу підтримки оборони України жінки Тернопільщини об’єдналися в потужну волонтерську групу. Завдяки спільній праці познайомилися між собою активістки з різних громад. Напрацювали нові контакти, дізналися про нові можливості збору і передачі гуманітарної допомоги для військових та мирних мешканців під обстрілами. 

Мабуть, нема зараз жінки, яка так чи інакше не була би причетною до допомоги нашим воїнам. Протягом всього періоду війни кожна з нас чи то в селі, чи в містечку, місті, громаді бодай чимось, але допомагає - ліпить вареники, випікає печиво, закриває тушківки, плете сітки, приймає переселенців... Можна перераховувати до безкінечності все, що роблять наші жінки. Стільки зусиль, стільки енергії, відданості й віри. Але час та обставини ставлять нові завдання, з якими поодинці впоратись нелегко. Задля ефективності роботи, координації дій, поліпшення логістичного напрямку, ми вирішили об'єднати наші зусилля, - каже  Уляна Хом’як, координаторка штабу.

Так, тепер волонтерки з різних громад об’єднуються та разом відправляють допомогу на прифронтові території для ЗСУ. Зокрема, Наталія Онишків, депутатка Тернопільської обласної ради, лікар-невропатолог Бережанської центральної міської лікарні, вже вкотре разом з колегами зібрала та особисто відвезла медикаменти у лікарні Миколаєва, Донеччини тощо. Долучились до допомоги усі небайдужі. 

Окрім цього, Об’єднання жінок Тернопільщини, які згуртувались на базі Координаційного штабу підтримки оборони України, долучились до передачі тепловізорів для захисників Тернопільщини.

Нещодавно спільними зусиллями нам вдалося подбати про два тепловізори для військової бригади, у якій несуть службу наші земляки. Спілкуючись із головою Залозецької селищної ради Андрієм Ногою, я дізналася, що є потреба у тепловізорах для захисників від їхньої громади. За сприяння народного депутата Івана Чайківського, його колеги, уповноваженого ВРУ з прав людини Дмитра Лубінця та волонтерки Ірини Суслової швидко вдалося вирішити це питання. Дмитро Лубінець знайшов тепловізори і передав на фронт. Наші воїни тепер зможуть ще краще виконувати бойові завдання, щоб звільнити нашу землю від російських окупантів», - розповіла Уляна Хом’як.

Також нещодавно дві представниці Об'єднання жінок Тернопільщини Уляна Хом'як і Наталія Онишків побували в Києві на відкритті виставки #ДітиВійнаМайбутнє. На запрошення організаторів заходу вони долучилися до діалогу з представниками українських і міжнародних благодійних фондів і громадських організацій, які зараз допомагають ЗСУ та постраждалим від війни українцям. Разом із волонтерками захід відвідали захисники з Тернопільщини, які зараз проходять реабілітацію. Деякі благодійні організації вже відгукнулися на їхні потреби.

Виставка вразила до сліз. У малюнках - війна. Діти пропустили все через себе - це місяці життя у підвалах, вбивства їх батьків, зґвалтування, страх за життя. На одному із дитячих полотен були слова «Мамо, я хочу жити»... Діти вилили свій біль на білих аркушах, які стали червоними... Прошу Господа, щоб стер жахіття, які пережили ці діти, з їх голівок та сердець.  Господи, бережи наших дітей і нашу Україну,- поділилася враженнями Уляна Хомяк.

Виставка #ДітиВійнаМайбутнє діє на закритій станції метро «Майдан Незалежності» у рамках проєкту #Momiseewar «Мамо, я бачу війну». Ініціатор - Future for Ukraine. Для огляду представлено десятки малюнків дітей зі всієї України, які бачили війну на власні очі й висловили свої почуття пензлем і фарбами. Згодом виставка поїде Україною - її представлятимуть у різних містах, а після того - за кордоном. 

Фото з дописів

Вибір читачів за тиждень

Відео