Віра Олександрович

Жителям Тернопільщини пояснили чіткі правила евакуації домашніх улюбленців

Власникам хвостатих улюбленців треба врахувати, що при виїзді за кордон краще мати відповідні документи. Крім того, у тварини має бути жетон із даними господаря.

Докладну довідку з приводу цього оприлюднили на сторінці Інжир. Із формуванням такого «довідника» допомагали ветеринари.

- Перед поїздкою подбайте про міцні тверді переноски як для котів, так і для собак, - йдеться у повідомленні. - Постеліть у них пелюшки. Є спеціальні памперси для тварин, але можна брати і для немовлят. Проте краще міняти пелюшки. Для собак бувають також спеціальні автокрісла.

Не забудьте про документи тваринки. Обов’язково мають бути: контакти господаря на жетончику чи міцно приклеєні або підписані на нашийнику.

- Постарайтеся не годувати тварин перед поїздкою, аби їх не захитувало та не додавало стресу. Води до поїздки теж варто давати мінімально, - уточнюють фахівці. - Візьміть у дорогу воду та їжу для улюбленця — звичний сухий корм і мисочки.

Не залишайте тваринок самих, з малими дітьми чи перевтомленими або дуже стресованими дорослими. У дорозі також варто дотримуватися певних правил, стверджують ветеринари.

- Увага, знервовані тваринки часто втікають під час переїздів, - продовжують фахівці. - Випускати хвостатих слід тільки в зачинених приміщеннях (перевірте вікна!), на повідку чи у спеціальній портупеї. Котів із переносок бажано не випускати взагалі, бо вони знервовані і можуть образитися та втекти або кинутися на водія.

Переноски треба фіксувати ременем безпеки, щоб їх не підкидало в дорозі, або міцно кріпити. В жодному разі не варто перевозити тварин на руках.

- Тваринкам, яких захитує, можна давати ліки проти нудоти для людей - у пропорції для їхньої ваги. Це можна знайти у Google, - додають ветеринари. - Наприклад, на собаку 16 кг власники давали ¼ таблетки «Драміну». Якщо тваринки нервують під час переїздів, не варто боятися і «людських» заспокійливих. Їхні аналоги є й у ветеринарній формі. Дозування треба ретельно пошукати у Google або порадитися з ветеринаром.

Так, більшість місць для зупинки в Україні дозволяють перебування з тваринами. Проте, завжди краще уточнити. Перетин кордону також має особливості.

- Для перетину кордонів з найближчими країнами (Угорщина, Польща, Словаччина, Румунія, Молдова) скасували більшість бюрократичних формальностей, - наголошують волонтери. - Відстежувати поточну ситуацію та умови можна ТУТ. Іноді потрібно заповнювати відповідні форми на тварин. Група в Польщі, яка допомагає українським тваринам - ТУТ. Номер телефону польських волонтерів: +48-503-960-830.

Довідка. Звертайтеся по консультацію до українських ветеринарів за номерами: 095-584-40-03, 093-904-75-85, 097-682-38-88, 093-743-59-49.

Фото зі сторінки Andrei Kurkov

 

Вибір читачів за тиждень

Відео