Ростислав Фук

Житель Тернопільщини отруївся чадним газом

Чоловік отруївся у власному будинку внаслідок порушень правил експлуатації пічного опалення

19 жовтня у Збаразьку міську лікарню з діагнозом «Отруєння чадним газом» госпіталізували 67-річного жителя села Зарудечко Збаразької громади. Про це повідомили у пресслужбі ДСНС Тернопільської області.

Чоловік отруївся у власному будинку внаслідок порушень правил експлуатації пічного опалення.

Попередження пожеж від пічного опалення залишається важливою задачею забезпечення пожежної безпеки у приватному житловому секторі. У житлових будинках, які мають пічне опалення, необхідно звернути увагу на виконання вимог пожежної безпеки під час улаштовування печей та їх експлуатації, – кажуть рятувальники.

При користуванні пічним опаленням необхідно:

1) перед початком, а також впродовж усього опалювального сезону слід очищати димоходи та печі від сажі – не рідше одного разу на три місяці;

2) відстань від печі до меблів, шаф та іншого обладнання повинна бути не менше 0,7 м, а від топкових отворів – не менше 1,25 м;

3) біля кожної печі перед топковим отвором на горючій підлозі слід прибити металевий лист, розміром не менше 0,5×0,7 м;

4) усі димові труби та стіни на горищі, через які прокладено димові канали, повинні бути заштукатурені й побілені;

5) печі та інші опалювальні прилади повинні мати протипожежні розділки (відступки) від горючих конструкцій відповідно до вимог будівельних норм;

6) попіл й шлак, що їх видаляють із топки, необхідно заливати водою та виносити в спеціально відведені місця.

При користуванні печами заборонено:

– розпалювати їх легкозаймистими та горючими рідинами;

– використовувати для обігріву несправні та не відремонтовані опалювальні печі;

– сушити й складати на печах одяг, дрова, інші горючі предмети та матеріали;

– зберігати у приміщенні запас палива, який перевищує добову потребу;

– розмішувати паливо, інші горючі речовини та матеріали безпосередньо перед топковим отвором;

– проводити розпалення печей дровами, довжина яких перевищує розміри топки;

– здійснювати топлення печей із відкритими дверцятами топки;

– виносити та викидати гаряче вугілля ближче 15 метрів від будівель;

– зберігати незагашені вуглини та попіл у металевому посуді, встановленому на дерев’яній підлозі або горючій підставці; – використовувати вентиляційні та газові канали як димоходи;

– влаштовувати в якості димової труби металеві та азбестові труби;

– прокладати димоходи опалювальних печей по горючих основах;

– закріплювати на димових трубах антени телевізорів, радіоприймачів тощо;

– топити печі під час проведення у приміщеннях масових заходів;

– доручати розпалювання печі та нагляд за нею дітям.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео