Олена Чепіль

Жителі Тернопільщини вже втратили понад півтора мільйона гривень через шахраїв

Найчастіше видурюють кошти через інтернет і соцмережі. Тому не надсилайте передоплату за товар продавцям, які викликали у вас бодай найменші сумніви, радять у поліції

Під час війни жителі Тернопільщини все частіше потерпають через шахрайства. Так, від початку року злочинці вже завдали людям збитків на понад півтора мільйона гривень. Про це під час брифінгу повідомила заступниця начальника слідчого управління ГУНП в Тернопільській області Оксана Цвігун.  

За її словами, на початку повномасштабного вторгнення рівень шахрайств в Україні стрімко знизився. Проте зараз зловмисники знову активізувалися та почали придумувати нові схеми. 

З початку року на Тернопільщині правоохоронці вже задокументували понад 1000 кримінальних проваджень за фактом вчинення шахрайства. Порівняно з минулим роком, кількість таких злочинів збільшилася у 5 разів. 

До суду скеровано близько 100 кримінальних проваджень. Вже доведено вину 70 осіб у вчиненні шахрайства, - повідомила Оксана Цвігун.

Найчастіше  незаконно видурюють кошти в жителів області через інтернет або соціальні мережі. Шахраї вдаються до схем із залучення «представників банку», прикриваються волонтерською допомогою або ж соціальною виплатою, заманюють людей низькими цінами на товар або зламують соціальні сторінки й пишуть повідомлення друзям про те, аби ті позичили гроші. Дедалі частіше до жителів області вночі телефонують невідомі й повідомляють про те, що родич у біді й потрібно скинути велику суму грошей. До людей похилого віку злочинці приходять під виглядом різних соцпрацівників — це також поширений вид шахрайства. 

Різновидів шахрайств є багато, тому варто бути особливо обачними, - каже старший інспектор з особливих доручень кіберполіції Тернопільської області Роман Свірський.

Правоохоронці радять при телефонній розмові з підозрілими особами уточнювати їхні біографічні дані та не вказувати свою особисту інформацію. Також не варто надсилати передоплату за товар продавцям, що викликали у вас бодай найменші сумніви.

Про всі випадки злочинів потрібно повідомляти на лінію “102”. Навіть якщо шахраям не вдалося вас обдурити, про даний факт поліції варто розповісти, аби запобігти подальшим злочинам.

Пам’ятайте, що варто перевіряти інформацію, зберігати холодний розум й не піддаватися емоціям. Вчасне звернення до правоохоронців убезпечить вас від втрати коштів, - наголошує начальник сектору психологічного забезпечення ГУНП в Тернопільській області Михайло Козюк.

Фото з фейсбук-сторінки Тернопільської обласної державної адміністрації

Вибір читачів за тиждень

Відео