Тамара Коблик

У ботсаду на Тернопільщині попереджають про «пастки» (фото)

Працівники ботанічного саду небезпечні ділянки промаркували сигнальними стрічками

Про небезпеку, яка може підстерігати відвідувачів Кременецького ботанічного саду, попереджають в установі. У лісовому масиві ботсаду трапляються «пастки» – недіючі вугільні шахти. Провалля сягають глибини до 10 метрів.

Про це повідомили на сторінці Кременецького ботанічного саду у фейсбуці.

Шановні кременчани, відвідувачі, туристи, просимо Вас бути обережними! У лісовому масиві ботанічного саду трапляються «пастки» - не діючі вугільні шахти. Вище основного входу до шахти залишилися вентиляційні канали, які наповнені водою, - йдеться у повідомленні. - З плином часу, у зв’язку з природніми процесами (просіданням ґрунту, вивітрюванням тощо) кріплення у шахтах втратили свою міцність, внаслідок чого обвалюються.

По схилу гори просідає ґрунт та утворюються провалля, їх глибина може досягати 10 метрів. Густа трава, листя з дерев приховують зовнішній вигляд, створюючи суцільну лісову підстилку, яка маскує небезпечні ділянки. Працівники ботанічного саду ці ділянки промаркували сигнальними стрічками.

Однак, зважаючи на «культуру» відвідувачів, стрічки довго не затримуються, - уточнюють в установі. - Тому адміністрація ботанічного саду застерігає: будьте обережні та обачні, прогулюйтеся дорогами та протоптаними стежками.

Довідково: Першого липня 1944 року за наказом уповноваженого Наркомвугілля СРСР утворено Кременецьке шахтоуправління, яке діяло до 1952 року. Воно розробляло лише одне поле-ділянку «Куличівка» (на даний час територія Кременецького ботанічного саду), запаси якого становили 346 тис. тонн. Потужність пласта від 1,2 до 2 метрів.

У фондах Кременецького краєзнавчого музею зберігаються документальні матеріали періоду 1923-1925 рр. ХХ ст. «Про експлуатацію бурого вугілля в Кременці». У 1925 р. до Кременця був відряджений гірничий інженер Броніслав Ясінський, який вивчав роботу шахти у Кременці, видобуток вугілля, знайомився з роботою Товариства по добуванню вугілля та експлуатації шахт.

Фото зі сторінки Кременецького ботанічного саду у фейсбуці

Вибір читачів за тиждень

Відео