Дарія Шевченко

Жителів Тернопільщини попереджають про небезпечне захворювання

Людей застерігають оминати місця забруднених водойм

Інфекційна хвороба лептоспіроз або як ще її називають водна гарячка, спричиняється бактерією Leptospira, передається аліментарним, контактним і аспіраційним шляхами, характеризується гарячкою, міальгією, склеритом, ураженням нирок, печінки і центральної нервової системи, у ряді випадків — жовтяницею і геморагічним синдромом. Це сезонна недуга, захворюваність на неї зростає навесні і влітку, коли люди найчастіше проводять час біля водойм.

«Бактерії Leptospira, зазвичай, існують в рідких і напіврідких (водно-сироваткових) живильних середовищах при температурі _ 28— ЗО °С. У вологому грунті лептоспіри зберігають життєздатність протягом 270 днів, довго (в природних водоймах — тижнями) зберігаються у воді, кілька днів — у харчових продуктах. Пряме сонячне і ультрафіолетове випромінювання діє на них згубно, так само, як кислоти і луги, навіть у мінімальних концентраціях" (0,1 —1,0 %), і дезинфікуючі засоби. З лабораторних тварин найбільш сприйнятливі до лептоспір морські свинки»,- повідомляє обласний центр контролю та профілактики хвороб.  

Без лікування лептоспіроз може призвести до ураження нирок, печінки, менінгіту (запалення оболонок головного і спинного мозку) та смерті. Заразитись хворобою можна від інфікованих тварин, переважно дрібних ссавців – миловидні та водоплаваючі гризуни. Від людини до людини захворювання не передається.

«Збудник потрапляє у воду із сечею інфікованих тварин, найчастіше – дрібних ссавців (гризунів). Захворіти на лептоспіроз можна під час купання, ловлі риби у заражених водоймах, її розробці, сінокосі на зволожених територіях, при догляді за хворими і інфікованими тваринами тощо. У тіло людини збудник лептоспірозу потрапляє через тріщини, порізи, рани на шкірі чи слизові оболонки (очі, ніс, рот). Вживання інфікованої їжі та води також може спричинити захворювання»,- йдеться у дописі.

Людина може захворіти у період від двох днів до чотирьох тижнів після зараження. 

Симптоми можуть бути легкими (головний біль, гарячка, біль у м’язах, почервоніння очей, діарея, висипання) та серйозними (ураження нирок, печінки, менінгіт).

Лікарі кажуть, що ризики захворіти на лептоспіроз зменшуються, якщо людина уникає перебування та ловлі риби у потенційно зараженій воді, проводите щеплення домашніх та сільськогосподарських тварин проти лептоспірозу, захищаєте воду для пиття та продукти харчування від доступу мишовидних гризунів, проводите заходи щодо знищення гризунів у особистих помешканнях. 

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео