Анастасія Кисіль

Жителька Тернопільщини померла від ботулізму: чим небезпечна хвороба

Жінка разом з чоловіком захворіли після вживання домашнього паштету. 66-річний чоловік у лікарні, його стан стабільний. 62-річну дружину, на жаль, врятувати не вдалося

З ботулізмом  потрапило до лікарні подружжя з села Джурин Чортківського району. Перед цим, чоловік з дружиною їли домашній м'ясний паштет. 62-річну жінку госпіталізували у важкому стані 23 травня на третій день хвороб. На жаль, вона померла. Про це повідомив Терену заступник гендиректора Тернопільського центру контролю і профілактики хвороб Юрій Дементьєв. Як каже він, врятувати жінку не вдалося через те, що  вона пізно звернулася по допомогу. 

66-річний чоловік потрапив до лікарні 25-травня. У нього діагностували ботулізм середньої важкості, наразі він перебуває у Чортківській райлікарні. Його стан стабільний. 

До медиків звернулася аж через три дні

Симптоми у жінки з’явилися на другий день після вживання паштету. Проте вона не надала їм уваги та вчасно не звернулася за допомогою. 

Вона прийшла до лікарні через три дні від початку хвороби. У неї була висока доза токсину та важкий стан. Лікарі зробили все необхідне. Найперше ввели протиботулістичну сироватку. На жаль, жінка померла через параліч дихальних шляхів, спричинений ботулізмом, - каже Юрій Дементьєв.  

Ботулізм - це харчове отруєння, яке призводить до серйозних наслідків, якщо не почати лікування вчасно. Лікування проти від ботулізму це - введення протиботулістичної сироватки. 

Як правило ця сироватка полівалентна - призначена для профілактики однієї інфекції, яка містить декілька варіантів збудника. Тому коли пацієнт поступає у лікарню, ми не знаємо, який саме вид ботулізму він має. У світі існує 7 видів цієї хвороби, - пояснює заступник гендиректора Тернопільського центру контролю і профілактики хвороб.

В Україні найпоширенішими є 3 види ботулізму: A, B, E. Перші два характерні для м’ясних продуктів та овочів, третій - для риби. У Тернопільській області поширений ботулізм типу B.

Зазвичай він виникає від споживання м’ясних паштетів чи тушківок приготованих в домашніх умовах, - каже медик. - Збудник ботулізму розвивається в харчовому продукті за умови відсутності повітря. Ось чому саме після поїдання тушківок люди отримують ботулізм. Спочатку в  продукт потрапляють збудники хвороби, потім в анаеробних умовах, тобто без повітря, вони починають розвиватися. Тоді починає виділятися ботулоксин. Саме ботулотоксин найбільш небезпечний серед усіх токсинів. 

Чому небезпечні домашні тушківки та консервації 

Зробити вдома повністю безпечний для вживання паштет без автоклава (герметичний ключ - ред.) майже нереально. Перед консервуванням, потрібно ретельно обробити сировину. В першу чергу, необхідно очистити продукти від ґрунту чи іншого забруднення. Потім їх треба проварювати по 6-8 годин, щоб не боятися розвитку у них спор ботулізму. Якщо немає можливості варити продукти, їх можна залишити  на холоді. Це сповільнить розвиток збуднику ботулізму. Тушківку треба смажити мінімум 10-15 хвилин перед вживанням.  

До речі, тушківка, у якій є збудник ботулізму, не відрізняється від звичайної ні смаком, ні запахом. 

Може бути так, що одну і ту ж тушківку чи паштет їстиме кілька осіб, але отруїться лише один з них, - каже Юрій Дементьєв.

Найчастіше збудник розвивається в копченій, консервованій чи соленій рибі, консервах домашнього приготування, м’ясних тушківках та паштетах.  Ботулізм може бути навіть в овочевих консервах, якщо продукти не були добре очищені від ґрунту. 

Підвищена температура, туман перед очима, пронос

Також ботулізм небезпечний тим, що він може з’являтися безсимптомно. Зазвичай люди не розуміють, що з ними відбувається, каже Юрій Дементьєв. 

При зараженні ботулізмом спочатку виникає пронос, який змінюється на закреп. Також з’являється умовна сітка або туман перед очима, чи двояться предмети. Тому що під час розвитку цієї хвороби виникає параліч очних м’язів. Ще виникають проблеми з ковтанням, відчуття грудки в горлі, подразнення горла. Пізніше виникає головний біль та піднімається температура тіла, - розповідає фахівець.

До слова, минулого року на Тернопільщині виявили 5 випадків ботулізму: три на Кременеччині, один на Теребовлянщині та на Зборівщині. Цьогоріч даний випадок ботулізму на Чортківщині був першим в області.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео