Тамара Коблик

«Житло економкласу вже вимели»: скільки коштує оренда квартир у Тернополі

В доларовому еквіваленті ціни просіли, в гривневому — підвищилися

Тільки за офіційними даними, через Тернопіль пройшли близько 40 тис. внутрішньо переміщених осіб, із яких 27,5 тис. вирішили залишитися на тривалий період. Зрозуміло, що попит на оренду у місті збільшився в рази. Про це пише minfin.com.ua.

Попри це, місцеві рієлтори запевняють, що пропозиції достатньо. Найбільша проблема в тому, що не всім підходить ціна.

Платоспроможність теперішніх переселенців значно нижча. Основна маса хоче орендувати житло за ціною від 3 до 6 тис. грн. Але таких квартир майже немає. Житло економкласу з ринку вже вимели, — розповідає директорка АН «Оранта» Любов Лисак.

Експерт зауважує, що в Тернополі багато орендодавців — заробітчани, а тому розцінки раніше встановлювалися в доларах. Зараз ціни уже прив’язують до гривні.

Найпопулярнішими серед орендарів залишаються одно- і двокімнатні квартири. Ціновий діапазон дуже широкий. Так, кімната у гуртожитку коштує 2−3 тис. грн. Повноцінна ж однокімнатна квартира у новобудові з усіма зручностями може сягати й 12 тис. грн.

Місячна орендна плата за двокімнатну квартиру в середньому становить 12−14 тис. грн, у таку ж приблизно ціну обійдеться й оренда трьох кімнат.

Якщо брати у гривнях, то ціни дещо підвищилися. Але в доларах, на які ми звикли орієнтуватися, навпаки, просіли. Для розуміння, однокімнатну квартиру з ремонтом у новобудові до війни ми здавали за $300. Зараз такої ціни і близько нема. $200−250 — це максимум, — пояснює Любов Лисак.

Експерт каже, що починає оживати сегмент купівлі-продажу нерухомості. Велике зацікавлення, зокрема, викликають приватні будинки та земельні ділянки, але купують люди здебільшого готове житло. Серед покупців — як місцеві, так і переселенці, приблизно у співвідношенні 50/50.

Щодо цін, то тут та ж ситуація, що й з орендою: в доларовому еквіваленті просіли, в гривневому — підвищилися.

Наприклад, двокімнатна „хрущовка“ з ремонтом та індивідуальним опаленням до війни коштувала $38−39 тис., зараз ми її продали за $32, — пояснює Любов Лисак.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео