Віра Олександрович

Жодної копійки дітям на відпочинок не виділили 8 громад Тернопільщини (відео)

Чорний

За літо-2018 на Тернопільщині встигли оздоровити близько 55 тисяч дітей. І найкращих показників досягнули у Теребовлянському та Тернопільському районах, а також – в обласному центрі.

Проте 8 діючих об’єднаних територіальних громад (ОТГ) на літній відпочинок своєї малечі у казні не передбачили ані копійки. Про це на колегії обласної держадміністрації повідомив начальник відділу сім’ї та молоді Тернопільської ОДА Ігор Чорний. Він 26 вересня доповідав «Про підсумки проведення оздоровлення дітей влітку 2018 року».

Цьогоріч в області діяли загалом 445 оздоровчих закладів: 10 стаціонарних заміських оздоровчих закладів, понад 400 мовних таборів і таборів із денним перебуванням, наметові табори та табори праці і відпочинку, - перелічує він.

Гості2
Гості2

За словами пана Чорного, за літній період оздоровили 743 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, понад 16 тис. дітей із багатодітних та малозабезпечених сімей, понад 8 тис. дітей, які перебувають на диспансерному обліку, більше 5 тис. творчих і обдарованих дітей, а також 1 тис. 308 дітей, чиї батьки є учасниками АТО. Причому робили це у закладах різного типу – від стаціонарних до пришкільних/мовних таборів.

[embed]https://youtu.be/XMzGXT7i_gE[/embed]

Найкращі показники із оздоровлення, - каже пан Чорний, – у Теребовлянському та Тернопільському районах, а також у Тернополі. Найменший показник залучення дітей до літнього оздоровлення – у Зборівському і Чортківському районах, а також у Кременці і Чорткові (менше 35%).

Більшість планів вдалося реалізувати лише тому, що у 2018-му вперше за останні роки досить суттєвим було фінансування: 6 млн 456 тис. 800 грн - із обласного бюджету, майже 4 млн грн – із місцевих бюджетів.

Президія2
Президія2

За ці кошти ми змогли охопити відпочинком на 21 день 1 350 дітей із пільгових категорій, а частину - відправити на відпочинок за кордон, - додає він. - Значно покращилося також фінансування із місцевих бюджетів. На місцях виділили на ці потреби близько 3,5 млн грн. Також 33 громади із 42-х профінансували оздоровлення і відпочинок своїх дітей. Лише ОТГ виділили понад 3,2 млн грн.

До речі, найбільшу суму на оздоровлення дітей – аж 820 тис. грн – передбачили у Байковецькій ОТГ. Таких грошей і близько не змогли знайти у більшості районів краю. Через це «наганяй», зокрема, отримав Зборівський голова РДА Ігор Яворський. Адже грошей там передбачили чи не найменше. Таким негативом також відзначилися у Монастириському та Підгаєцькому районах.

Зборівський голова РДА
Зборівський голова РДА

Однак під час колегії виявився і доволі прикрий факт. Так, Байківці зовсім не купували путівок для дітей у місцеві відпочинкові табори. Натомість відправляли малечу у схожі заклади, але в інші області. Таке Ігор Чорний вважає неприйнятним. І попросив ситуацію наступного року виправити.

[embed]https://youtu.be/hdAcW8W5MIQ[/embed]

Прикро, але фактично 1 млн 473 грн цього року пішли за межі області, - констатував чиновник. – Якби це були хоч путівки на море. А насправді дітей відправляли у заклади - схожі на наші.

До речі, в області зараз проживають 120 тис. 554 дитини шкільного віку. Оздоровленням і відпочинком у 2018-му змогли охопити 58 тис. 639 із них. Тобто йдеться про цифру 48,0% від загальної кількості. Також про те, що відбувалося під час засідання колегії, читайте на «Терені» ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео