Віра Олександрович

Тепло у домівках жителів Тернопільщини може з’явитися аж у листопаді (фото, відео)

Проблемним може виявитися початок нового опалювального сезону на Тернопіллі. Це стало відомо сьогодні, 26 вересня, під час засідання колегії обласної держадміністрації.

Власне, питання готовності житлово-комунального господарства і соціальної сфери краю до роботи в осінньо-зимовий період 2018/2019 років було першим у порядку денному. Доповідав начальник обласного Управління житлово-комунального господарства і енергозбереження Дмитро Пастернак.

Пастернак
Пастернак

Хоча сфера ЖКГ загалом готова до зими на 90%, чиновник відразу висловив тривогу щодо готовності обласного комунального підприємства «Тернопільтеплокомуненерго» до запуску в опалювальний період.

- Рівень розрахунку споживачів сягає лише 85%. Тому залишається єдиний реальних шлях - укладання договору про реструктуризацію боргу із «Нафтогаз України», - каже він. – Але для цього потрібно надати гарантійний лист від органу місцевого самоврядування.

Виявилося, що Тернопіль це уже зробив. Відповідне рішення ухвалили на сесії міської ради. Тобто серйозних побоювань щодо запуску КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» вже у жовтні - немає. Натомість із «Тернопільтеплокомуненерго» - складніше. Доведеться або скликати позачергове засідання обласної ради – лише для того, щоб ухвалити відповідне рішення, або чекати до 20-х чисел, адже зібрати депутатів на чергове засідання планують приблизно у ці дати.

Голову обласної держадміністрації Степана Барну зацікавило, чому із вирішенням питання тягнули аж дотепер? Дмитро Пастернак запевнив, що його управління робило ті кроки, які виписані процедурою. Мовляв, вище голови стрибнути було неможливо.

Тут уже настала черга виправдовуватися голові обласної ради Віктору Овчаруку. Він намагався пояснити, що не винен у затримці.

Але в. о. директора КП ТМ ТОР «Тернопільтеплокомуненерго» Юрій Козіцький чесно визнав, що небезпека залишитися без тепла дійсно є. І наголосив, що рішення обласної ради потрібне негайно. Інакше, КП, яке змусять розпочати опалювальний сезон при падінні температури, платитиме за газ навіть за подвійним тарифом. А це – катастрофа.

- Якщо таке рішення ухвалять у 20-х числах, то існує небезпека, що ми почнемо подавати тепло аж із початку листопада, - додає він.

Втім, на загал – не так усе й погано, бо 15 вересня в області до зими вже підготували майже 1200 котелень, понад 3 тисячі 100 житлових будинків, більш як тисячу об’єктів соціально-культурного призначення. Але за словами Дмитра Пастернака, зараз борги комунальних підприємств уже становлять 259, 5 млн грн. І вони можуть ще зрости.

Президія
Президія

- Стоїть питання про підняття тарифів на газ із 1 жовтня, - розповідає чиновник. - Ми почули виступ Прем’єр-міністра під час форуму Асоціації міст України. Володимир Гройсман зазначив, що ми повинні піднімати ціну на газ, тому що не зможемо обслужити державний борг, який складає нині 417 мільярдів гривень.

Нагальнішої теми зараз, як забезпечення людей теплом, - нема, наголосив Степан Барна. Тому він відразу дав певні вказівки підлеглим.

На додачу, є ще одна «гаряча» проблема. Держава не покриває різницю в тарифах на теплову енергію. Причому у Держбюджеті-2019 такої статті взагалі не передбачили. Тому органи державної влади і місцевого самоврядування мають надалі подбати про те, щоб діючі тарифи відповідали фактичній вартості теплової енергії.

- Це питання - найбільш болюче для теплопостачальних організацій, - стверджує пан Пастернак. – Так, за період із 1 січня 2016 року до червня 2017-го різниця в тарифах склала понад 170 млн грн.

На цьому тлі гостро постало питання обліку тепла, наголосили чиновники. Втім, якщо в області відповідні лічильники є у всіх житлових будинках, то у Тернополі ситуація - майже критична, бо відповідне оснащення встановили лише у 250 будинках. Болючою точкою «Файного міста» є і борги «Тернопільводоканалу» за електроенергію.

Гості3
Гості3

Чим ближче до холодів, чим більше «вилізало» і проблем. Наприклад, як каже пан Пастернак, без тепла могли залишитися люди у Козівському районі. Річ у тім, що приватне підприємство, яке надавало послуги із теплопостачання, і мереж не ремонтувало, і необхідної кількості дров не заготовило. Вирішувати цю проблему довелося «алярмово».

Окрім того під час колегії підбили підсумки літнього оздоровлення дітей. Ознайомилися присутні й з інформацією про функціонування системи надання адміністративних послуг в області та станом збереження документів Національного архівного фонду України. Про це читайте на «Терені» у наступних публікаціях.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео