Віра Олександрович

Жителі Тернопільщини отримають сталі тарифи, а теплопостачальні підприємства – компенсацію (фото)

Основне

Тарифи на тепло і гарячу воду в Україні наразі ніхто не мінятиме, наголосили у Тернопільській обласній держадміністрації сьогодні, 9 лютого. При цьому чиновники запевнили: ціни «заморозили» аж до кінця опалювального сезону. 

Нагадаємо, тарифну політику Кабінет Міністрів України офіційно закріпив у Меморандумі із місцевою владою. Цей документ передбачає, що теплопостачальні підприємства отримають передбачені відстрочки оплати за природний газ і компенсацію різниці між ринковою ціною природного газу та ціною, врахованою у тарифах за тепло. Натомість тарифи для населення залишаться незмінними.

Прес1
Прес1

Вважаю це правильною позицією. Вона показує, що пріоритет влади – і центральної, і місцевої – добробут українців, каже голова Тернопільської обласної держадміністрації Володимир Труш. Дуже важливо, що вдалося досягнути цього компромісу, незалежно від політичних поглядів і партійної приналежності.

Згідно із підписаним документом, до кінця опалювального сезону 2020-2021 рр. українці безперебійно матимуть опалення. І вартість послуги постачання теплової енергії та гарячої води у багатоквартирні будинки протягом нинішнього опалювального сезону не зміниться. При цьому Уряд гарантував: фінансування компенсацій для підприємств теплопостачання не перекладатимуть на органи місцевого самоврядування.

– Річ у тім, що Тернопільська міська рада лише розробляє тариф, а затверджують його в НКРЕ, – пояснює секретар Тернопільської міської ради Ігор Гірчак. – Останнім часом склалася так, що Нацкомісія не погоджувала нові тарифи, тому у комунальних підприємств накопичувалися борги. Це питання порушували і на засіданнях представників Асоціації міст України. Зараз все врегулювали. 

За його словами, наразі створили робочу групу, яка напрацює шляхи компенсації відповідних витрат підприємствам.

Прес2
Прес2

Тернопільський міський голова Сергій Надал неодноразово піднімав перед керівництвом держави питання щодо врегулювання проблемних питань у сфері централізованого постачання теплової енергії та постачання гарячої води, додає Ігор Гірчак. Також неодноразово ці питання піднімали і на сесії міської ради. Ми навіть ухвалили ряд звернень до Президента, прем’єр-міністра, голови Верховної Ради, інших органів виконавчої влади, а також НАК «Нафтогаз України» щодо тарифної політики в Україні.

До слова, «Нафтогаз України» до 1 вересня 2021 р. розробить і запровадить довгострокові цінові пропозиції для забезпечення сталого рівня цін на природний газ для підприємств теплопостачання. Це дасть змогу уникнути цінових коливань протягом опалювального сезону 2021-2022 рр.

Фото зі сторінки Тернопільська обласна державна адміністрація у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео