Віра Олександрович

Жителів Тернопілля просять погасити борги за комунальні послуги

unnamed (47)

Тернопільщина активно готується до опалювального сезону. Втім, на заваді можуть стати борги, які накопичили і жителі краю, і комунальні підприємства.

Про це «Терену» розповів начальник обласного управління житлово-комунального господарства (ЖКГ) Михайло Олійник.

Підприємства ЖКГ через борги не мають вільних коштів

unnamed (49)
unnamed (49)

  • До осінньо-зимового періоду уже підготували 1014 котелень із запланованих 1264-х, - каже чиновник. – На відомчих котельнях вдалося замінити 21 котел, хоча у планах були 25. Окрім того, уже підготували 274,4 км теплових мереж. Загалом такі роботи мали провести на понад 320 км.

Через суттєве подорожчання газу зросла і вартість відповідних послуг, і заборгованість підприємств. Боргує комунальникам і населення, причому як у місті, так і в області. Відтак підприємства ЖКГ не мають вільних коштів на виконання необхідних робіт, бідкається чиновник.

  • У нас дійсно є проблема із розрахунками за енергоносії, - визнає пан Олійник. – Так, заборгованість підприємств комунальних теплоенергетики в області за природний газ становить 83 мільйони гривень. У тому числі тернопільські міські тепломережі винні 77 мільйонів, а обласні – 6.

Борги «тягнуться» ще із попереднього сезону

Чиновник вважає перспективи не надто оптимістичними. Тим паче, «тягнуться» борги ще із попереднього сезону. Втім, дещо зробити все-таки вдається. Наприклад, у цьому сезоні планують перевести із газу на інші, альтернативні види палива близько 300 котелень. Вони обслуговуватимуть переважно бюджетну сферу: школи, садочки, лікарні.

unnamed (48)
unnamed (48)

  • Населення у місті боргує за газ майже 27 мільйонів, по області – трохи менше трьох мільйонів, - уточнює Михайло Олійник. – Так, це багато. Тому, користуючись нагодою, прошу усіх розрахуватися із боргами ще до початку опалювального сезону. Усім нам сьогодні непросто. Але йдеться про обігові кошти підприємств, які виплачують зарплату своїм працівникам, купують газ на поточні потреби. Скажімо, затрати у Тернополі на подачу гарячої води – це немало-небагато, а мільйон гривень щодня! І за таких умов комунальникам треба віднаходити кошти на підготовку до зими.

До слова, вирішення проблеми чиновник бачить лише у зміні ставлення кожного жителя Тернопілля до витрат енергоносіїв. Ми усі без винятку маємо думати про економію ресурсів і робити все, що від нас можливо у цьому плані.

Окрім того, за словами Михайла Олійника, комплексно підготували до зими 2033 житлових будинки (при плані – 2536). Готовими до холодів є і 1113 об’єктів соціально-культурного призначення (при плані – 1367).

  • В області уже виконали капітальний і поточний ремонт 43,8 тис. кв. метрів вулиць і доріг, - додає він. – Заготували підприємства 14,6 тис. тонн сипучого матеріалу і реагентів, а також відремонтували 49 одиниць спеціалізованої техніки.

Фото із відкритих джерел

Довідка. В опалювальному сезоні 2016/2017 року працюватимуть 1266 котелень. Причому на альтернативних видах палива – 219 (21 комунальна і 198 відомчих). Вони здебільшого використовуватимуть відходи деревини: тирсу, брикети, пелети. На електроенергії працюватимуть 86 котелень, 172 - на вугіллі.

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео