Орест Сарматський

Жити стало «веселіше»? Що можна у Тернополі купити за мінімальну зарплату (інфографіка)

зарплата

Мешканці Тернополя і області вже почали отримувати за першу половину січня аванс, який збільшилися разом з мінімальною зарплатою

 Про те, що тепер зможуть купувати українці пишуть ЗМІ.

Наголошується, що й податки також збільшилися. Тому в січні заплатять не 3200, а на 624 грн менше, або 2576 грн. Тобто реально гаманець «поважчає» на 1288 грн.

зарплата02
зарплата02

Якщо колишня мінзарплата йшла на харчі, комуналку, мобільний зв'язок і проїзд. То тепер людина може дозволити трохи більше ніж раніше: наприклад, кожен день їсти м'ясо, яйця, заморські фрукти і навіть делікатеси, купувати книги, зайнятися спортом, кілька разів в місяць відвідати музей і фастфуд. Або відразу витратити всю «добавку» на велику покупку, припустимо, зимове взуття.

Зі слів економіста Олександра Охріменка, раптово «розбагатіли» працівники спочатку витратять частина надбавки на продукти, адже раніше, за 1288 грн, вони, сплативши компослуги, харчувалися приблизно на 30 грн в день. Цих грошей вистачить лише на тарілку супу, стакан кефіру, півхліба, 200 г дешевої ковбаси, шматочок сала.

Тим часом роботодавці активно оцінюють фінможливості, щоб зрозуміти, чи потягнуть збільшення фонду оплати праці у зв'язку із зростанням мінімальної зарплати. Як вважає голова Асоціації франчайзингу Андрій Кривоніс, роботодавці дотримуються трьох настроїв: хтось продовжить працювати легально, хтось буде переводити працівників на аутсорсинг, а хтось спробує домовитися з співробітниками.

-  Наприклад, керівництво заплатить співробітникові 3200 грн, але половину суми потім людина поверне шефові. Або, як варіант, роботодавець змусить працівника повертати податки, які на нього витратив шеф у зв'язку із зростанням мінімальної зарплати. Така практика може бути актуальною в невеликих містах, адже там часто 1600 грн вважається нормальною зарплатою, - продовжує експерт Тетяна Пашкіна.

Але в цілому висновки, чи буде бізнес платити 3200 грн, вийде зробити не раніше лютого, коли українці отримають на руки січневі зарплати, вважають експерти.

Нагадаємо, з 1 січня мінімальна заробітна плата збільшилася на 1,6 тис. гривень, або 100% до 3,2 тис. гривень.

Інфографіка – «Сегодня»

Вибір читачів за тиждень

Відео