Віра Олександрович

Які зміни чекають на торговців уживаними товарами, туроператорів і рестораторів, пояснили тернопільські податківці

Цвігун2

Для яких видів діяльності підприємці-платники єдиного податку 2-4-ї груп повинні застосовувати РРО? Які нюанси запровадження програмних РРО як альтернативи класичним? До чого готуватися платникам єдиного податку із 1 жовтня?

Нещодавно у Головному управлінні Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області на ці та інші запитання відповідав в. о. першого заступника головного податківця краю Руслан Цвігун. Найцікавіше з цієї «гарячої лінії» для читачів «Терену» підготували у Секторі комунікацій Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області.

- Який пристрій може використовувати нове програмне забезпечення для РРО і коли цей продукт можна протестувати?

- Так, функцію програмного РРО зможе виконувати будь-який пристрій: комп'ютер, планшет, смартфон. Уже зараз ДПС працює над удосконаленням Електронного кабінету платника податків, а з 1 січня 2020 року програмне забезпечення для програмного РРО - безкоштовне для скачування і обслуговування та застосовується в тестовому режимі.

Протягом перехідного періоду платники зможуть завантажити безкоштовне програмне забезпечення, яке розмістили на веб-порталі ДПС. Втім, поруч із безкоштовним програмним забезпеченням, наданим ДПС, компанії, можуть розробити власне програмне забезпечення, яким користуватимуться представники бізнесу.

- Зміни законодавства розширюють перелік видів діяльності, щодо яких підприємці застосовують РРО…

- Так, із 1 жовтня 2020 року підприємці-платники єдиного податку 2-4-ї груп застосовують РРО для таких видів діяльності:

- реалізація товарів (надання послуг) через мережу Інтернет; - реалізація технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту; - реалізація лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я; - реалізація ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення і напівдорогоцінного каміння; - роздрібна торгівля уживаними товарами у магазинах; - ресторани, кафе, ресторани швидкого обслуговування, крім продажу води, молока, квасу, олії та живої риби з автоцистерн, цистерн, бочок і бідонів; страв та безалкогольних напоїв у їдальнях і буфетах загальноосвітніх навчальних закладів і професійно-технічних. - турагентства і туроператори; - готелі і подібні місця тимчасового розміщення; - реалізація текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках), деталей та приладдя для автотранспортних засобів.

- Із 1 жовтня платники єдиного податку (2-4 група) мають застосовувати РРО за винятком деяких видів діяльності. Я - підприємець 2-ї групи із незначними обсягами. Можливо, законодавець внесе якісь поправки щодо незастосування РРО для таких торговців?

- Хочу відразу вас потішити, реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій не застосовують платники єдиного податку 2-4-ї груп (фізичні особи-підприємцями), обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн грн. Щоправда, це триватиме лише до 1 січня 2021 р.

- Я - не суб’єкт господарювання, проте мене бентежить, що податкова служба впроваджує касові апарати в обов’язковому порядку. Це для покупців – зростання цін на товари, адже касові апарати вимагають затрат…

- Це хвилює не лише покупців. Проте ДПС надаватиме свій програмний продукт безкоштовно і здійснюватиме його безкоштовне обслуговування та підтримку в технічному стані.

- А як в новому програмному забезпеченні складати Z-звіт?

- Z-звіт буде створюватися автоматично. Тому ризику санкцій за його нестворення для платника не буде, на противагу класичним РРО.

- Чи впровадження РРО внесе зміни до застосування спрощеної системи оподаткування?

- Змін зазнають платники єдиного податку 2-ї групи. Із 1 січня 2021 р. для них збільшать граничний обсяг доходів: із 1,5 до 2,5 млн грн. До прикладу, платники 2-ї групи сплачують до 20% мінімальної зарплати (зараз це 834,60 грн – прим.), а платники єдиного податку 3-ї групи – 3% від обороту «плюс» ПДВ або 5% від обороту.

- Перевищено 1 млн грн. Які дії платника єдиного податку?

- При перевищенні платником єдиного податку 2-4-ї груп (фізичною особою-підприємцем) у календарному році обсягу доходу у 1 млн грн застосування РРО та/або програмного РРО стає обов’язковим.

Нагадую, застосування реєстратора розрахункових операцій та/або програмного реєстратора розрахункових операцій починається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується в усіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку.

Фото надане Сектором комунікацій ГУ ДПС в області

Вибір читачів за тиждень

Відео