Зміни до бюджету та земельні питання на сесії Тернопільської міської ради

IMG_20191025_091246

 У п’ятницю, 25 жовтня, відбулась чергова сесія Тернопільської ради. На порядок денний винесли 193 проекти, ще понад 30 проектів внесли уже на сесії, також були депутатські звернення та звернення громадян, більшість яких стосувалися благоустрою та земельних питань.

Про депутатські звернення та нові забудови

Проти відведення земельної ділянки на вулиці Гетьмана Пилипа Орлика, 4а товариству «Ресторан «Калина» виступив Володимир Петришин (політична партія «Національний корпус»), адже частина 0,44 га, які відводять товариству, є рекреаційною зоною. Депутати за проект все ж проголосували, щоправда з поправкою Андрія Шкули (політична партія «Обєднання «Самопоміч»), про відведення ділянки в межах існуючої будівлі.

Із зауваженнями щодо передачі в приватні руки під садівництво ділянки на вулиці Микулинецькій, біля Замкової, 1 та будівництва на сквері Живова, 4 виступив голова ОСББ, Ростислав Прохира: «Просимо звернути на це увагу та виправити ці помилки». Також на сесії тернополяни озвучували проблему торгівлі на вулиці Митрополита Шептицького, несвоєчасного курсування маршруток.

У свою чергу депутати міста привертали увагу до проблеми спалювання листя (Віктор Генсерук), звітування щодо пайових внесків власників забудов на «Дальньому пляжі» (Тарас Білан), проведення місяця жіночого здоров’я (Наталя Шоломейчук), роботи земельної комісії (Тарас Серетний). Також через звернення депутати вирішували справи на своїх  округах, як от обмеження руху транспорту на вулиці Протасевича та освітлення вулиці Довженка, 20, 21 (Назарій Редьква), встановлення дитячого майданчика на вулиці Карпенка (Іван Зінь).

Із запитом до виконавчого комітету Тернопільської міської ради звернулися депутати Назарій Зелінка та Андрій Шкула. Вони запропонували у двомісячний термін організувати  оприлюднення на сайті міської ради інформації про погодинну оренду комунального майна громади. Дані щодо кожного закладу та установи мають включати назву орендаря, мету використання, площу приміщення, кількість годин оренди, вартість оренди за годину, копію договору про оренду. Депутати підтримали звернення, але зі слів мера міста, Сергія Надала, цієї інформації виконком не має, адже таку оренду здійснює кожен заклад самостійно, а інформацію оприлюднює на своїх сайтах. Як бачимо, це депутатське звернення сприятиме чіткій уніфікації погодинної оренди та збільшення прозорості у цій сфері.

А що на сесії за регламентом?

Згідно з регламентом, депутати заслухали виконання бюджету за дев’ять місяців цього року та підтримали внесення змін до бюджету за рахунок субвенцій в освітній галузі та галузі охорони здоров’я. Сесія затвердила премію Володимира Лучаківського та призначила іменні стипендії Тернопільської міської ради для обдарованих дітей.

Проектом рішення Про внесення змін до Положень про виконавчі органи міської ради  депутати внесли зміни до положень, що регулюють діяльність відділів та управлінь.

Змін зазнали місцеві податки. Посилаючись на Антимонопольний комітет, зокрема усунення умов, які дискримінують ведення підприємницької діяльності, Тернопільська міська рада, виключила із рішення «Про місцеві податки і збори Тернопільської міської територіальної громади» 6 % податку на майно для розміщення та обслуговування тимчасових споруд, 4 % для розміщення та обслуговування тимчасових споруд по ремонту взуття, годинників та 3,5 % для розміщення та обслуговування ринків, торгових центрів, торгових комплексів.

Сесія підтримала звернення щодо надання стоматологічних послуг дитячому населенню та пільговим і соціально-незахищеним категоріям населення Тернопільської міської територіальної громади у 2020 році до Голови Верховної Ради, прем`єр-міністра та народних депутатів від Тернопільщини. У зверненні депутати просили включити до програми медичних гарантій стоматологічні послуги для дитячого населення та пільгових і соціально-незахищених категорій, які не враховані у Бюджеті України на наступний рік.

Схоже звернення депутатів щодо забезпечення коштами на виплату заробітної плати працівникам галузі охорони здоров`я та забезпечення інсулінами хворих на цукровий діабет у 2020 році, оскільки виділені кошти не дозволять покрити всі витрати. Так, медична субвенція з державного бюджету передбачена тільки на І-й квартал 2020 року, а субвенція на інсулін на І-й квартал 2020 року забезпечує лише 25% потреби.

Крім цього, на сесії затвердили Стратегічного плану розвитку Тернопільської міської територіальної громади до 2029 року та внесли зміни щодо складу адміністративної комісії при виконавчому органі міської ради. Зі складом адміністративної комісії можна ознайомитися тут. Згідно із Законодавством України, комісія створена  для розгляду і вирішення справ про адміністративні правопорушення, за винятком справ, віднесених Кодексом України про адміністративні правопорушення до відання інших органів (посадових осіб).

Також на сесії затвердили зміни у переліку документів, які необхідно долучати до проектів рішень міської ради для вирішення земельних питань.  Положення чітко визначає, які документи потрібні для того чи іншого правочину. Для надання дозволу з розроблення експертної оцінки, складання проектів землеустрою щодо відведення ділянок, поновлення договору оренди землі та інших визначено окремі переліки документів, з якими можна ознайомитись у рішенні.

Центр громадського контролю «ДІЙ!» в Тернополі

Вибір читачів за тиждень

Відео