Віра Олександрович

Важливі «новорічні» зміни, про які варто знати жителям Тернопільщини

Важливо

Як підприємці фіксуватимуть доходи із нового року? Чи є різниця між підприємцями-представниками різних груп? На ці та інші запитання відповіли у Головному управління ДПС у Тернопільській області.

Нагадаємо, Законом України від 14.08.2020 р. №786-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб-підприємців» п. 296.1 ст. 296 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) виклали у новій редакції.

- Так, із 1 січня 2021 року для фізичних осіб-підприємців платників єдиного податку І-ї і ІІ-ї груп та платників єдиного податку ІІІ-ї групи, які не є платниками податку на додану вартість, передбачили ведення обліку у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів, - уточнюють у Відділі пресслужби Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області. - А для фізичних осіб-підприємців платників єдиного податку ІІІ-ї групи, які є платниками ПДВ, ведення обліку у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів і витрат.

При цьому фахівці визначили: облік доходів і витрат можна вести в паперовому та/або електронному вигляді.

- Зауважимо, ДПС України рекомендує платникам І-ІІІ-ї груп єдиного податку продовжувати ведення книг обліку та книг обліку і витрат за формами, які були затверджені у наказі Міністерства фінансів України від 19.06.2015 р. за №579, - кажуть у податковій. - Також Законом України від 01.12.2020 р. за №1017-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій» внесли зміни до ст. 291.4 ст. 291 ПКУ.

Відповідно до них, суб’єктів господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, зокрема фізичних осіб-підприємців, поділили на такі групи платників єдиного податку:

- І-ша група фізичні особи-підприємці, обсяг доходу протягом календарного року не повинен перевищувати 167 розмірів мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року;

- ІІ-га група фізичні особи-підприємці, обсяг доходу протягом календарного року не повинен перевищувати 834 розмірів мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року;

- ІІІ-тя група фізичні особи-підприємці, обсяг доходу протягом календарного року не повинен перевищувати 1167 розмірів мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Відповідно внесених змін із 01.01.2021 р. до 1 січня 2022 р. реєстратори розрахункових операцій (РРО) не застосовують платники єдиного податку ІІ-IV-ї груп (фізичні особи-підприємці), обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 220 розмірів мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють:

- реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

- реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;

- реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео