Степан Барна «роздав» догани головам райадміністарцій (фото)

Промисловий комплекс Тернопільщини за 11 місяців минулого року наростив обсяги реалізації продукції майже на 29% - до 10 із половиною мільярдів гривень.

Ці та інші цікаві цифри озвучили на колегії обласної держадміністрації. Проте хизуватися особливо – нічим, адже у частині районів обсяги промислового виробництва дуже низькі, каже директор департаменту економічного розвитку, інвестиційної діяльності і міжнародного співробітництва обласної держадміністрації Галина Воляник.

«Кожен завод - 120 робочих місць»

На засіданні відкритої колегії ОДА сьогодні, 27 січня, були присутні голови райадміністрацій (РДА), представники контролюючих органів, чиновники обласних галузевих управлінь і численні гості. Голова обласної держадміністрації Степан Барна часто перебивав доповідачів, аби додати свою думку про ту чи іншу ситуацію чи цифру. Іноді він відразу хотів почути відповідь від керівника району, тому голови РДА мусили пояснювати, чому у них виникли ті чи інші негаразди. Мав претензії голова ОДА, зокрема, до кількості поданих проектів у різні фонди та інстанції. «Виписував» і за недогляд у тій чи іншій галузі. Після підбиття підсумків соціально-економічного розвитку Тернопільської області за 2015 рік, навіть оголосив кілька доган своїм підлеглим.

- Спад промислового виробництва торік допустили у Бучацькому (на 4,5%), Гусятинському (на 59,8%), Збаразькому (на 35,4%), Козівському (на 75,8%) та Підгаєцькому (на 1,4%) районах, - перелічує пані Воляник. - Найнижчі обсяги реалізації промислової продукції на одну людину: в Підгаєцькому (77,8 грн), Шумському (637,4 грн), Монастириському (1217,2 грн) і Бучацькому (1812,7 грн) районах.

Згодом вона похвалилася, що упродовж 2015 року відновили виробничу діяльність Ковалівський спиртовий завод, Борщівський і Козлівський МПД ДП «Укрспирт». Окрім того, розпочали виробництво інноваційного біопалива (біоетанолу) на Державному підприємстві «Зарубинський спиртзавод».

- Стоп! – раптом втрутився Степан Барна. – Хочу уточнити: Ковалівський спиртзавод стояв 5 років! А для нас кожен завод означає в середньому 120 робочих місць. І це, якщо не враховувати працюючих у суміжних галузях і на підприємствах-партнерах. Ми маємо відновити традиції нашої спиртової галузі.

«Я продовжую формувати свою команду»

11 промислових підприємств модернізували свої виробничі потужності. Окрім того, за словами Галини Воляник, у 2015 р. відкрили філію Дочірнього підприємства «Агроцентр ЄвроХім-Україна», де виготовляють змішані мінеральні добрива. Публічне акціонерне товариство  «Тернопільський кар’єр» відкрило нове підприємство із видобутку вапняку.

- Модернізували виробництво на ТОВ «СЕ Борднетце-Україна». Там розпочали формування в’язок для «Ауді» серії В9, - продовжує пані Воляник. – Незабаром цей інвестор має втілити ще один проект. Нас запевнили, що це буде оперативно.

Завдяки Меморандуму про розширення співпраці із Державним концерном «Укроборонпром» 5 підприємств краю розпочали виробництво продукції, необхідної українській армії. Нині це – дуже перспективний напрямок, вважає Галина Воляник.

- Загалом угоду підписали 15 підприємств, тому, думаю, незабаром усі отримають замовлення, -  додає Галина Воляник.

Аби їхня продукція була конкурентоздатною, на 52-х підприємствах краю запровадили систему управління якістю, за вимогами міжнародного стандарту ISO 9000. Натомість сертифікати відповідності на продукцію власного виробництва отримали 30 підприємств.

За підсумком озвученого на колегії, Степан Барна підписав догани двом голова райадміністрацій: Михайлові Сташківу (Чортківська РДА) і Людмилі Юзьків (Борщівська РДА). Ці чиновники отримали 3 місяці на те, щоб виправити негаразди. Якщо цього не5 станеться, то голова ОДА пообіцяв зробити «оргвисновки».

- У нас більше немає «священних корів»… Ну, може, одна-дві, - мовив він. – Я продовжую формувати свою команду. Працюватимуть у ній ті, хто не протирає штани на роботі, а дбає про область.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео