Агро-новини 12 лютого

Новини аграрного сектору.

Аграріям у лютому відшкодують 1,5 млрд грн ПДВ

Аграрним підприємствам можуть відшкодувати у лютому близько 1-1,5 млрд грн ПДВ, повідомив голова Державної фіскальної служби України (ДФСУ) Роман Насіров, пише AgroPolit.com.

«Поки що у нас немає конкретного розділення підприємств АПК. Я можу вам сказати, що минулого місяця ми майже 8 млрд грн відшкодували (загалом — Ред.). У цьому місяці буде схожа цифра… Щодо аграрного сектору, може це буде 1 млрд грн, можливо 1,5 млрд грн», — сказав він.

У нинішній нестабільній ситуації ставлення аграріїв до кредитів досить скептичне, повідомив аналітик зернового ринку Андрій Купченко, пише «АПК-інформ».

За його словами, результати опитування показали, що 58% сільгоспвиробників не приваблюють кредити і вони розраховують тільки на власні можливості. У той же час, багато із 42% аграріїв, котрих приваблюють кредити, повідомили, що або працюють за овердрафтом, або залучають товарні кредити.

 «У різних сегментах ресурсного забезпечення аграрії оцінюють збільшення витрат по-різному. Наприклад, витрати на добрива для 51% сільгоспвиробників збільшаться до 30% у порівнянні з показником минулого сезону. У той же час для 25% аграріїв зростання очікується у межах 30-60%, і ще 24% респондентів оцінили зростання за цією статтею витрат в 60-100% і більше. По інших ключових ресурсах відзначається менш значне зростання, яке близько 90% аграріїв оцінюють до +60% до показника минулого року», — підсумував він.

Закон про обіг земель дасть поштовх розвитку фермерського руху

У законопроекті «Про обіг земель» Держгеокадастр виставляє обмеження за кількістю купленої землі в одні руки, про це в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com заявив голова Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр) Максим Мартинюк.

«Спочатку ми вирішили, що одна людина зможе володіти не більше 200 га. Але згодом дійшли висновку, що максимальний розмір в одні руки — 1 тис. га. Ми не пишемо земельну реформу під когось конкретного, просто намагаємося поставити «запобіжники» у соціальних питаннях. Щоб не повторилася ситуація з приватизацією заводів, коли сертифікати обмінювалися на мішок цукру. Не можна допустити повторення цієї практики у селі, бо гірше, ніж безземельні селяни, немає нічого», — повідомив він.

За його словами, будь-які дарчі не спрацюють. Якщо фермер, який володіє 800 га землі, отримає у дарунок або спадщину ще 500 га, тоді він зобов'язаний продати все, що понад 1 тис. га.

МВФ рекомендує відмінити пільгове оподаткування аграріїв

Система оподаткування має бути спрощена з ліквідацією її пільгового характеру шляхом виключення з неї всіх юридичних осіб та платників ПДВ, повідомляється у звіті Міжнародного валютного фонду (МВФ).

При цьому мають застосовуватися загальні ставки податку на доходи фізичних осіб, але до спрощеної бази обліку грошового потоку — окрім самозайнятих осіб із дуже низьким доходом, які й надалі сплачуватимуть невеликий платіж.

 Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео