Тернополянин навчає дітей художнього мистецтва у незвичайний спосіб

Години терапії для тернопільської малечі організував Рустам Давлетов. Арт-гру «Чарівні фарби» провели для дітей вперше. У студії царила атмосфера творчості і натхнення.

Що ж розповідають юні художники про заняття і якими їх бачить Рустам:

- Я сюди прийшла через те, що хочу щось зробити для себе. Дуже люблю малювати, але з фарбами не дружу. Тому з'явилось бажання навчитися ними малювати.

Зазвичай фарби течуть... - каже Оксанка, їй 9 років.

Свою майстерню чоловік облаштував власноруч, адже саме такою він бачив студію, у якій буде комфортно творити. Рустам любив малювати з дитинства, талант успадкував від батька, але в процесі роботи це все відклалося на другий план. За полотна художник приступив близько п’яти років тому.

Одна з наймолодших учасниць арт-терапії, семирічна Аня, розповідає:

- Я ходжу на малювання, але зараз прийшла саме сюди. Пробую намалювати кораблик, на якому люди... Взагалі мені подобаються світлі кольори. Подобаються картини. Тут я другий раз.

Свою одинадцяту картину малює Настя, 9 років:

- Ці заняття відвідую з вересня, вже напевно пів року - дуже подобаються. Перший раз відвідали з мамою,  а зараз вже ходжу сама. У мами, до речі, менше картин ніж у мене (сміється дівчинка). Це для мене ніби хобі.

Настя раніше займалася в художній школі, проте зрозуміла, що їй більше подобається просто малювати картини, а ніж вивчати теорію і навчатися звичайної техніки малювання.

Про заняття у своїй студії розповідає Рустам Давлетов:

- Арт-гра - це захід суто для дітей. Ціль - спробувати запалити вогник, бажання до малювання. Хочеться, щоб у діток зявилося заохочення і зник страх перед фарбами. Ми сьогодні малюємо кораблі, тим самим запускаємо на полотно свої мрії. Кожен вносить у картини свої барви.

Студія Рустама завішана картинами. Саме в цьому приміщенні відбулося близько 50

заходів з дорослими групами.

- Звичайно, що за один урок навчитися ніхто не зможе. Але однозначно у когось запалиться вогонь художника, який колись запалився у мене. До нас частенько приходять діти з батьками. Бачу що в Тернополі люди хочуть малювати, хочуть творити, хочуть себе проявити у чомусь.

Доволі атмосферно на занятті: мольберти, картини на стінах, звучить легка музика. Все проходить плавно, без правил. Художник захоплюється коли діти малюють і подають свої кольори, мазки, переносять мрії на холст. По закінченню занять учасники виставляють усі свої полотна в рядок - це усім приносить велике задоволення.

- Я особисто заряджаюся позитивом, отримую дуже позитивні емоції, - ділиться Рустам. - Колись мене питали чи я не боюся створити конкурентів у плані художньому… ну для мене це мабуть буде найбільше досягнення у житті, якщо вдасться комусь передати це бажання малювати, творити, виражати в такий спосіб свої відчуття.

Учасники арт – вечорів самі часто створюють шедеври не підозрюючи про це.

Анна КРАВЕЦЬ

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео