У Тернопільській облраді миритимуть Євгена Філя із Олександром Богомолом (фото)

Конфлікт між начальником обласної поліції і громадським активістом у Тернополі набирає обертів. І Євген Філь, і Олександр Богомол уже провели спеціальні прес-конференції. Обоє категорично вимагають сатисфакції.

Проте в обласній раді, яка власне і подала кандидатуру Євгена Філя до складу поліцейської кадрової комісії, прагнуть знайти компроміс між сторонами конфлікту. Адже змінювати своє рішення щодо пана Філя не планують.

«Це є втручання у моє особисте життя»

Олександр Богомол просто у залі 12 травня передав приватну телефонну розмову одного із кандидатів до конкурсної поліцейської комісії - Євгена Філя із підозрюваним в одному із кримінальних проваджень  («Терен» писав про це докладно ТУТприм.). А відтак - назвав активіста упередженим щодо правоохоронців. Євгенові Філю це не сподобалося. Він через кілька днів скликав прес-конференцію і вимагав вибачень, адже приватну розмову, на його думку, не можна було оприлюднювати.

  • Уся та розмова була змонтована. Я до нього кажу: «Ви знаєте, який я зараз ранг займаю?» Кажу: «Я в міліції, член при призначенні… комісії». Він до мене каже: «О, добре, треба їх всіх повиганяти...». Я кажу: «Правильно, непорядні міліціонери мають піти». Ну, були ще якісь слова сказані, крім того, - розповів Євген Філь. - Це є втручання у моє особисте життя. Я маю право говорити! По-перше, якщо я навіть там щось сказав. Жодних конкретних дій із мого боку не могло бути. Я скажу, давайте зараз вишлемо всіх москалів десь на місяць, то це означає, що завтра це вирішиться? Я би хотів із радістю, щоб так сталося, але воно не станеться…

«Я озвучив те, що дозволив слідчий»

Натомість в Олександра Богомола - свої аргументи.

– Уточню, що ця інформація була отримана у рамках кримінального провадження, тобто при проведення негласних розшукових слідчих дій, – каже він.  - Вона була легалізованою. Я отримав дозвіл слідчого на оприлюднення такої інформації. Аби розслідували - монтували розмову чи ні, він мав би звернутися у прокуратуру або в Службу Безпеки. Розмова є записана, це можна дослідити без проблем. Ту розмову, яку мені надали в органах досудового розслідування, я озвучив. Тобто я її не монтував. Чи монтували її до мене? Сумніваюся, що хтось би це робив…

Наостанок пан Богомол зауважив, що не має наміру вибачатися і виконувати вимоги опонента. А також він не відмовлятиметься від інформації, оприлюдненої на сесії.

«Міняти Євгена Філя на когось іншого ми не будемо»

У Тернопільській обласній раді, як з’ясувалося, не мають наміру змінювати кандидатуру громадського активіста, запропоновану до складу поліцейської кадрової комісії. Натомість спробують помирити представника «Тризубу» і начальника обласної поліції.

  • Я вважаю, що начальник обласної міліції вчинив неправильно. Євгена Філя як кандидата до кадрової поліцейської комісії підтримали багато представників громадських організацій, - говорить перший заступник голови обласної ради Василь Деревляний. – Якщо вони напишуть до нас звернення, ми однозначно його розглянемо. Але в сесійному залі міняти Євгена Філя на когось іншого ми не будемо.

Окрім того, він запевнив, що особисто зробить все можливе, аби помирити опонентів і знайти компроміс, який задовольнить обидві сторони конфлікту.

Нагадаю, на сесії, коли поліцейський оприлюднив запис розмови, обласні депутати зацікавилися цим і вирішили докладно усе вивчити. Лише після цього обіцяли визначитися із кандидатурою, якій дозволять підбирати кадри для правоохоронних органів краю. Тобто до цього питання планують повернутися на наступному засіданні. Дата його проведення поки що невідома. Кажуть, що депутати зберуться у червні.

До речі, про те, що відбувалося на сесії облради, «Терен» докладно писав ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора і з відкритих джерел

 

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео