В об’єднаних громадах Тернопільщини не квапляться з використанням державної субвенції на розвиток інфраструктури

Близько 22 % коштів державної субвенції на формування інфраструктури об'єднаних громад залишаються нерозподіленим, а це більше 220 млн грн, які можна було б вже вкладати в розвиток інфраструктури і поліпшення послуг в громадах.

До Департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Мінрегіону редакція сайту «Децентралізація влади» звернулася з проханням надати інформацію про стан справ з розподілом субвенції по кожній області. Крім того був запит на інформацію щодо окремих громад, які усе ще зволікають з використанням державної підтримки і не подали жодної проектної заявки на інфраструктурні проекти, які можуть реалізовуватися за кошти субвенції з державного бюджету.

Як ми писати раніше, найбільш невикористаний залишок субвенції у 9 областях, серед яких Тернопільська - 16,7 млн грн. Щоправда у Хмельницькій області інше становище, там або більш некомпетентні керівники об’єднаних громад, або все у них занадто добре - не використано 83,5 млн грн.

В інших областях розмір незадіяної субвенції коливається від 800 тис. грн до 5,2 млн грн.

Щодо окремих об’єднаних громад, які взагалі ще не подавали заявок до Мінрегіону, то варто сказати, що Колодненська об’єднана громада може подати заявку на 2,6 млн грн, та Васильковецька на 4,7 млн грн.

Керівництво громад запевняє, що процес підготовки проектів триває, і найближчим часом відповідні заявки будуть подані до Мінрегіону.

Проте, потрібно не лише подати заявки, а й реалізувати сам проект, що теж займе не мало часу, якого до холодів, коли будівельні роботи значно ускладняться, залишилось не так багато. Але на місцях керівництво зволікає. Можливо через те, що звикли ремонтувати дороги тоді, коли вже починаються перші заморозки.

Нагадаємо, що невикористані до кінця року кошти субвенції повернуться до державного бюджету і громади втратять свій шанс.

  • Громади, які не квапляться з подачею заявок на інфраструктурні проекти, мають розуміти, що часу на використання коштів субвенції усе менше. Кожна невикористана гривня - це втрата можливостей для розвитку, це невиправдані очікування виборців, мешканців громади, - зауважив Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода.

Мінрегіон стурбований з приводу зниження активності громад у підготовці проектних заявок на використання державної субвенції і офіційно звернувся з листом до Кабінету Міністрів України з пропозицією доручити обласним державним адміністраціям провести інформаційно-роз’яснювальну роботу,  надати методичну та консультативну допомогу об’єднаним громадам задля ефективного і повного використання коштів субвенції.

Вибір читачів за тиждень

Відео