Віра Олександрович

Оформити вантаж на митниці у Тернополі можна через «єдине вікно» (графіка)

Митниця

Інформаційний обмін за принципом «єдиного вікна» уже працює на Тернопільській митниці.

Про це повідомили у Відділі організації роботи Головного управління Державної фіскальної служби (ДФС) в області (про те, як нині працюють митні органи на Тернопільщині, «Терен» докладно писав ТУТ і ТУТприм.).

Нагадаємо, із 1 серпня 2016 р. набрала чинність постанова Кабінету Міністрів від 25.05.2016 р. за №364 «Деякі питання реалізації принципу «єдиного вікна» під час здійснення митного, санітарно-епідеміологічного, ветеринарно-санітарного, фітосанітарного, екологічного, радіологічного та інших видів державного контролю» (далі – Постанова №364). Нею запровадили систему інформаційного обміну між митницями ДФС, іншими державними органами і підприємствами. Відбувається це за принципом «єдиного вікна» із використанням електронних засобів передачі інформації (далі – Система).

Графіка
Графіка

  • Система представляє собою єдину електронну базу даних, яка дозволяє різним службам контролю і митницям ДФС в автоматичному режимі обмінюватися інформацією про вантаж, що проходить через кордон України, і про результати його державного контролю, у випадку здійснення електронного декларування, - пояснюють на митниці.

Окрім того, у Постанові №364 передбачили, що для проходження видів державного контролю підприємство подає скановані копії документів разом із електронним повідомленням з дотриманням вимог застосування електронно-цифрового підпису (докладно див. у графіці – прим.).

  • Уповноважена посадова особа контролюючого органу протягом чотирьох робочих годин із моменту отримання електронного повідомлення i сканованих документів повинна прийняти рішення про завершення відповідного державного контролю або про необхідність проведення додаткового огляду чи інших дій, - уточнюють фахівці.

У випадку відсутності будь-яких рішень і дій контролюючих органів упродовж чотирьох годин після отримання від підприємства електронного повідомлення i сканованих копій документів Система автоматично формує рішення про здійснення відповідного виду державного контролю. Воно є підставою для завершення митного контролю і митного оформлення товарів, що переміщуються через митний кордон України, наголошують експерти.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео