Всупереч власному рішенню та волі колективу, депутати Тернопільської облради хочуть повернути вплив на газету "Свобода"

foto0356

Колектив редакції газети «Свобода» б’є на сполох.

Працівники випадково дізналися, що у четвер, 22 вересня 2016 року, на сесії обласної ради «стоятиме питання про призначення редактором газети зовсім сторонньої людини, далекої від газетної справи».

unnamed-8
unnamed-8

«Ні обласна державна адміністрація, ні обласна рада навіть не думали повідомляти трудовий     колектив про такі кардинальні кадрові зміни», - йдеться у повідомленні на сайті газети.

За попередньою інформацією, головним редактором депутати хочуть призначити краєзнавця Віктора Уніята, який більше зв’язаний з історією та написанням книжок, аніж з журналістикою.

Проте, найдивнішим виглядає те, що депутатам підсовують рішення, яке прямо суперечить їхній попередній ухвалі.

Адже 31 травня 2016 року на своєму черговому пленарному засіданні депутати Тернопільської обласної ради прийняли рішення за №175 «Про реформування друкованого засобу масової інформації газети »Свобода" та редакції газети, співзасновником яких є Тернопільська обласна рада.

Відповідно до діючого документу, Тернопільська обласна рада взяла до відома, що «згідно з рішенням зборів трудового колективу редакції газети Тернопільської обласної ради і Тернопільської обласної державної адміністрації »Свобода« від 30 березня 2016 року (протокол № 1) визначено, що реформування друкованого засобу масової інформації газети »Свобода« та редакції газети буде здійснюватися у спосіб виходу органів державної влади, інших державних органів та органів місцевого самоврядування із складу засновників (співзасновників) друкованого засобу масової інформації та редакції з перетворенням редакції членами її трудового колективу у суб’єкт господарювання із збереженням назви, цільового призначення, мови видання і тематичної спрямованості друкованого засобу масової інформації».

Крім того, згідно з розпорядження голови Тернопільської обласної державної адміністрації від 26 квітня 2016 року № 243-од «Про реформування друкованого засобу масової інформації та редакції, співзасновником яких є обласна державна адміністрація» передбачено вихід Тернопільської обласної державної адміністрації із складу співзасновників друкованого засобу масової інформації газети «Свобода» та редакції газети з перетворенням редакції членами її трудового колективу у суб’єкт господарювання із збереженням назви, цільового призначення, мови видання і тематичної спрямованості друкованого засобу масової інформації.

Як результат, обласна рада вирішила: вийти із складу співзасновників друкованого засобу масової інформації газети Тернопільської обласної ради і Тернопільської обласної державної адміністрації «Свобода» та редакції газети «Свобода» з перетворенням редакції членами її трудового колективу у суб'єкт господарювання із збереженням назви, цільового призначення, мови видання і тематичної спрямованості друкованого засобу масової інформації.

В цьому ж рішенні депутати зобов’язали діючого в. о. головного редактора здійснити всі необхідні дії, щоб довести до логічного завершення процес роздержавлення.

Таким чином, депутати вже не вправі приймати будь-які рішення, що стосуються газети «Свобода».

Що, чи хто спонукає обласну владу робити кроки в напрямку зміни свого попереднього рішення, залишається загадкою. Як і те, навіщо влада вкотре хоче адміністративним методом та вказівками зверху впливати на ЗМІ.

Вибір читачів за тиждень

Відео