Митець з Бережан відкрив власну виставку у київському музеї (фото, відео)

3

«Одна зернина – одна людина» - Ростислав Бортник візуалізував людські життя за допомогою проекту «163» - мистецтво заради пам’яті.

     Автор ідеї довгий час мешкає у Відні, але про Україну митець  пам’ятає завжди. Виставковий проект «163» Ростислав готував ще задовго до 2016 року, але вчора, 23 вересня відбулося його відкриття.

Зародок ідеї був у 2011 році, - розповідає Ростислав. – На той час я планував зробити її для Бережан. Тоді ж виконав одну третю частину, потім довший період доробляв…

     Архітектор почав плідно працювати над проектом минулого року, в листопаді:

Виставка мала бути презентована у Львові, але за деяких обставин скасували відкриття і нею зацікавився Київ, а саме Національний «Меморіал жертв Голодомору». Думали довгий період над виставкою, адже значна частина її концепції не змінилася, а навпаки - покращилася, оптимізувалася.

     Голодомор забрав мільйони людських життів, і не всі уявляють масштаби втрат. Мистецький проект Ростислава Бортника дає змогу візуально побачити це.

2
2

     Ростислав:  митець, архітектор. Ідея показати людські втрати в час Голоду на Україні прийшла до нього не випадково і оформити її у такому вигляді чоловіку вдалось - за допомогою зерна.

Про символізм.

Ми дуже часто говоримо про числа, розкидаємось числами, але не маємо їх візуалізації, - розповідає чоловік про символізм проекту. - Говоримо про мільйони і ще зі школи пам’ятаємо, що 1 млн – це одиниця із шістьма нулями, якщо скажемо 2 роки, то ви скажете, що приблизно вийде 730 днів, а я скажу, що це приблизно 1 млн з чимось хвилин. Це можна розглядати по-різному. Ось мільйонерами ми були лише в 90-х роках, коли карбованець знецінився. Ми тоді отримували мільйон, але такого еквіваленту ми зараз не маємо… от дали вам мільйон, а скільки це було би по гривні?

     Ростислав Бортник оперує числами і дає змогу уявити іх, порівняти, відчути.

Відстань між Харковом і Львовом – це 1 млн 18 тисяч метрів, - каже митець. - Я як архітектор в першу чергу технічно орудую числами…

     Ростислав про виставку:

Остаточної кількості загиблих ніхто не дає, досі вчені сперечаються на цю тему, але на даний момент остаточна цифра - це 3 млн 942 тис 500 загиблих, і ще 1 млн 122 тисячі ненароджених. Зупинимося на 3 млн - український політик чи історик заокруглюватиме цю цифру до 4-ох , а проросійський до 3-ох, тобто ми розкидаємося числами, але все це людські життя… Ми ставимо монументи, братські могили, але увагу кожної людини до чисельності загиблих в час голоду ми не привертали.

1
1

     За допомогою зерна, найбільшого багатства України,   через який гинули мільйони українців, митець  візуалізував це все у виставці.

Намагаюсь показати те, скільки було нас , укаїнців, в 1932, 33, 37, 39 роках, і скільки зараз, в Незалежній Україні – 2014 року, - пояснює Ростислав. - В даній виставці прирівнюється :одна зернина – одна людина. Всі зернини пораховані. І моя точка зору – це вдало підібраний масштаб та матеріал для того, щоб візуально паказати людські життя і порівняти його з чимось матеріальним.

     Виставку відкрили 23 вересня і триватиме вона  до 30 січня 2017 року в Залі пам’яті Національного музею «Меморіал жертв Голодомору».

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=c8fOEPUkXHQ&app=desktop[/embed]

Фото, відео з особистого архіву Ростислава Бортника

Вибір читачів за тиждень

Відео