На свято Покрови свій 200-річний ювілей відзначив храм на Тернопільщині (фото)

Цього дня минула кількаденна негода, бо здається, й не могло бути інакше. Стародавній, капітально відремонтований за попередні роки православний храм Покрови Пресвятої Богородиці, що в Ланівцях, наче скинув із себе відбиток  століть і  купався в золоті осіннього сонця, немов спостерігаючи як звідусіль до його стін стікаються люди.

Споруджена  у 1816 році на пожертви мирян та власника Лановець Степана Яловицького, рід якого упродовж чотирьохсот літ володів лановецькими землями церква, не була, звісно, першою. До неї, за церковними інвентарями тут височів дерев’яний храм, а ще раніше, в добу середньовіччя, за переказами  церква знаходилась по ту сторону озера, в нинішній старій частині Лановець. Там і досі на території однієї з садиб лежить кам’яний хрест.

unnamed-48
unnamed-48

На святі було багато гостей, котрі з’їхались  сюди з нагоди  двохсотої річниці храму. На запрошення настоятеля церкви о. Ігоря Шаринського, очолити   Божественну літургію в цей урочистий і довгоочікуваний парафіянами день, прибув архієпископ Тернопільський, Кременецький і Бучацький  УПЦ КП Нестор, про візит якого миряни знали заздалегідь.

unnamed-47
unnamed-47

Окрім пароха лановецького Святопокровського храму, співслужили владиці місцевий благочинний о. Миколай і о. Степан – благочинний Білогірського району, а також священики лановецького благочиння : о. Орест - настоятель церкви св. Георгія Побідоносця с. Молотків, о. Роман - настоятель церкви Св. Архистратига Михаїла в с. Буглів, о. Федір з парафії сіл Печірна та  Жуківці, о. Василь парох сіл Волиця і Оришківці, о.  Ігор - настоятель церкви Св. Апостола і Євангелиста Івана Богослова м. Ланівці, о.Іван - настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці с. Загірці, о. Юрій  – парох сіл Козачки, Гриньки та Осники, о. Олег - настоятель церкви Різдва Пресвятої Богородиці с.Білка та о. Ігор - настоятель церкви Св. Георгія Побідоносця с.Бережанка.

По завершенню богослужіння, відбулась урочиста хода довкола церкви й посвята фігур Спасителя і Богородиці , по її завершенні, стоячи на східцях перед входом до храму, архієпископ Нестор виголосив слово.

- Пресвята Богородиця завжди благословляє нашу українську землю, захищає  і заступається нас. Вона заступається  і за цей древній храм. Двісті років йому! Скільки за ці двісті років по наших землях прокотилось  воєн, скільки випало нещасть! Ми всі пам’ятаємо, що ще якихось тридцять років тому були на церкву гоніння, багато за нашу історію було знищено церков, але цей храм не занепав, не зник, а навпаки розквітає, збільшується кількість людей, які щиро моляться, щиро шукають Бога …Сьогодні, святкуючи двохсотріччя цього древнього храму, ми віримо, що Пресвята Богородиця, там на Сході, також перебуває з нашими воїнами, береже їх і охороняє, щоб вони живими - здоровими і з перемогою вернулися до своїх домівок. Нехай благословення Боже перебуває на всіх присутніх, на всій громаді й на всіх щирих християнах! - сказав зокрема владика.

unnamed-44
unnamed-44

 По тому він вручив церковні нагороди аграріям, підприємцям, керівникам організацій і всім тим,   котрі зробили найбільший внесок у підготовку свята, будівельні й опоряджувальні роботи, що велись довкола храму  впродовж року. Орденом Христа Спасителя був нагороджений Осип Гасюк, Орденом Георгія Переможця Борис Гасюк та церковний староста Захар Новосад, медаллю« За любов і жертовність до України» Леонід Софіюк, Борис Батринчук, Василь Олеськів. Також почесні  грамоти від владики  отримали: Інна Яромолюк, Олег Ковальчук,  Володимир Цюх, Сергій Лахманюк, Віктор Бельма.

unnamed-45
unnamed-45

Після того як церковний хор заспівав владиці « Многая літа», парох громади о. Ігор подякував високому гостю за те, що розділив з ними радість свята і  привітав свою паству з таким історичним у житті парафії днем. Також він висловив глибоку вдячність всім, хто матеріально, хто своєю працею долучились до робіт по підготовці  храму до ювілею і благоустрою його території: будівництва муру, встановлення кованої огорожі, вкладання бруківки тощо. Крім прізвищ нагороджених, настоятель Святопокровської церкви   згадав й інших ланівчан, співпраця й допомога  яких стала вагомим чинником у підготовці до теперішньої знаменної дати.

 Присутня на урочистостях голова районної ради Руслана Кушнір подарувала для храму ікону Преподобного Амфілохія Почаївського.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео